back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 podcasts για τη νέα, παγκόσμια «πανδημία»

Διαβάστε επίσης

Τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμά σήμερα 25 Νοεμβρίου, ο Αθήνα 9.84, παραχωρώντας τα μικρόφωνα σε 13 πρόσωπα, που πρωτοστατούν σε αυτόν τον αγώνα.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει, από τον Ιούνιο του 2020, για παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας λόγω της καραντίνας, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια του lockdown και των περιοριστικών μέτρων, τα οποία στην ουσία «κλείδωσαν» στο ίδιο σπίτι θύμα και θύτη, μπλοκάροντας την πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Αθήνα 9.84, ο σταθμός της πόλης, δημιούργησε και παρουσιάζει 13 podcast με θέμα αυτήν την άλλου τύπου, παγκόσμια πανδημία: τη βία κατά των γυναικών, των κοριτσιών και των θηλυκοτήτων. Tην «πιο σοβαρή και επίμονη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία του ανθρώπου».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στο ελληνικό #metoo, πολιτικοί και επιστήμονες, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και καλλιτέχνες μιλούν, καθένας και καθεμιά από τον τομέα ή την εμπειρία του, για τις συνθήκες που επωάζουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τη βία, τα εγκλήματα, τις γυναικοκτονίες. Μοιράζονται εμπειρίες και σκέψεις, προτείνουν διεξόδους από τον φαύλο κύκλο της βίας και της κακοποίησης.

Όλες οι εκπομπές του ραδιοφώνου της πόλης, από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι προσανατολισμένες στη θεματική της έμφυλης βίας με στόχο την ενημέρωση, την αφύπνιση, την κινητοποίηση όλων και, τελικά, την αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση που απαιτείται για εγγενή ισότητα και την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας παντού.

Από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, στο +5’ κάθε ώρας, θα μεταδίδουμε από τη συχνότητά μας, τους 98.3 FM, αυτούσιες τις συζητήσεις μας με όλους όσοι συμμετείχαν στο συγκλονιστικό αυτό αφιέρωμα. Ταυτόχρονα, από πολύ νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας, όλα τα podcast θα βρίσκονται αναρτημένα, και επομένως ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, στο site μας www.athina984.gr και σε playlist του Αθήνα 9. 84 στο Spotify.

Συμμετέχουν:

08:00: Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζει τη σειρά podcast του δημοτικού ραδιοφώνου της πόλης, του Αθήνα984, για την έμφυλη βία. Η συμμετοχή της, που στόχο έχει να ενταθεί η προσπάθεια αφύπνισης της κοινωνίας και ενδυνάμωσης των θυμάτων, είναι ύψιστης σημασίας και λειτουργεί παραδειγματικά τόσο επί της ουσίας όσο και σε επίπεδο συμβολισμών. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

09:00: Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρόμος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας

Η Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρόμος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας, γυρίζει πίσω στα χρόνιας της δικής της κακοποίησης από τον ίδιο της τον πατέρα, στις 2 απόπειρες αυτοκτονίας που έκανε και στη δύναμη που βρήκε να μιλήσει, να ορθώσει το ανάστημα της, να αγωνιστεί και να καταξιωθεί στον αθλητικό και τον κοινωνικό στίβο της ζωής. Συνομιλεί με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

10:00: Βασιλική Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

H καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διεθνής εμπειρογνώμονας, Βασιλική Αρτινοπούλου, παρουσιάζει στοιχεία των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν υπό την επιστημονική της ευθύνη και αποδεικνύουν ότι η πανδημία δεν δημιούργησε νέα περιστατικά έμφυλης βίας αλλά αναπαρήγαγε τα υπάρχοντα με ένταση και κλιμάκωση. Αιτιολογεί επίσης την αύξηση των καταγγελιών και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης των φαινομένων. Συνομιλεί με την Ελευθερία Κουμάντου.

11:00: Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, παρουσιάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο ενάντια στην έμφυλη βία, τις πολιτικές πρόληψης, αντιμετώπισης (και ποινικά), αλλαγής προτύπων και κουλτούρας, ενδυνάμωσης και προστασίας των γυναικών. Και στέλνει το δικό της μήνυμα. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

12:00: Σοφία Μπεκατώρου, Ολυμπιονίκης, ψυχολόγος

Η Ολυμπιονίκης, ψυχολόγος, Σοφία Μπεκατώρου, στρέφει το βλέμμα της πίσω και αποτιμά τον ένα χρόνο μετά την δική της δημόσια καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση που οδήγησε στο τσουνάμι του ελληνικού #metoo. Επιστρέφοντας στο σήμερα μιλά για τη ζωή της και τις ευεργετικές αλλαγές μετά τις αποκαλύψεις και στέλνει το δικό της μήνυμα στις γυναίκες που είναι εγκλωβισμένες σε κακοποιητικές σχέσεις. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

13:00: Γιώργος Πλειός, κοσμήτορας τμήματος ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

Ο κοσμήτορας του τμήματος ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Γιώργος Πλειός, περιγράφει τους τρόπους που ο σεξισμός, ο κακοποιητικός λόγος, οι ανάρμοστες συμπεριφορές, κανονικοποιούνται μέσα από την τηλεόραση, τον τύπο και τα νέα μέσα. Πώς αναπαράγουν στερεότυπα και νομιμοποιούν ή δικαιολογούν κακοποιητικές συμπεριφορές. Πώς θα γίνει η ανατροπή! Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

15:00: Άννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας, εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου, εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών και Ερευνών « Διοτίμα»

Η κοινωνική επιστήμονας, υπεύθυνη συνηγορίας του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και ερευνών Διοτίμα, Άννα Βουγιούκα, μιλάει για τους υπεράνω υποψίας χώρους όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά έμφυλης βίας, για την ευαλωτότητα του προσφυγικού πληθυσμού, για την οικείωση με την σωματική αποτύπωση της βίας και την εξαιρετικά δύσκολη απόδειξη της λεκτικής και ψυχολογικής παρενόχλησης. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

16:00: Μανίνα Ζουμπουλάκη, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη περιγράφει τις ηρωίδες των βιβλίων της, οι περισσότερες από τις οποίες είναι θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών. Εξηγεί πώς μια μητέρα μπορεί να μιλήσει και να προετοιμάσει τα παιδιά της για κάθε είδους παρενόχληση που μπορεί να δεχτούν στα άγουρα χρόνια της ζωής τους. Συνομιλεί με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

17:00: Μαρία Cyber Κατσικαδάκου, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Μαρία Cyber Κατσικαδάκου, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλάει για την ευαλωτότητα και την κοινωνική πίεση που ασκούν τα έμφυλα στερεότυπα σε θηλυκότητες μη συμβατές με το κυρίαρχο αφήγημα των ταυτοτήτων. Αναφέρεται επίσης στην ορατότητα της LOATKI κοινότητας, στον ρόλο της Πολιτείας, στην αργή, μακρά πορεία της κοινωνίας προς την αποδοχή, το σεβασμό της διαφορετικότητας, τη συμπερίληψη. Και σε όσα πρέπει να γίνουν. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

18:00: Ασπασία Θεοφίλου, ιδρυτικό μέλος του “strong me”, τραγουδίστρια

H Ασπασία Θεοφίλου, ιδρυτικό μέλος του Strong me, πρώην πρωταθλήτρια ποδηλασίας, τραγουδίστρια, περιγράφει πώς η δική της εμπειρία, οι κακοποιητικές συμπεριφορές που υπέστη, την έκαναν ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμμαχο των γυναικών που υφίστανται έμφυλη βία. Στο τέλος, τραγουδάει το τραγούδι του Μάριου Τσικνή «Πόλεμος», τραγούδι του κινήματος «Strong me” κατά της έμφυλης βίας. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

19:00: Λένα Διβάνη, συγγραφέας, καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ

Η Λένα Διβάνη, συγγραφέας και καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, μιλά για τις Γυναικοκτονίες, τη θέση της γυναίκας που αλλάζει με πολύ αργούς ρυθμούς στη χώρα μας, τον Ποινικό Κώδικα που είναι απαρχαιωμένος, την Παιδεία που θα έπρεπε να είναι το πιο ισχυρό όπλο απέναντι σε κάθε μορφή βίας και την πατριαρχική κοινωνία που έχει ακόμα γερά θεμέλια στη ζωή μας. Συνομιλεί με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

20:00: Σάββας Σαββόπουλος, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής

Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος καταθέτει την εμπειρία του από την προσπάθεια των ασθενών του, θυμάτων έμφυλης βίας, να «επιστρέψουν» στη ζωή και να διαχειριστούν το τραύμα τους και σκιαγραφεί το προφίλ των θυτών και την κλιμάκωση της βίας προς τα θύματά τους, που φτάνει έως και τη γυναικοκτονία. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

21:00: Μαρία Λούκα, δημοσιογράφος

Η δημοσιογράφος Μαρία Λούκα, καταθέτει την εμπειρία της από το ρεπορτάζ, θυμάται δικαστικές υποθέσεις, αποτιμά το ελληνικό #metoo, μιλάει για τον δημοσιογραφικό λόγο που μπορεί να γίνει κακοποιητικός, για τους όρους «επιζώσα», «γυναικτονία», «μισογυνισμός», για τον ρητό και τον άρρητο σεξισμό. Πώς αποθαρρύνονται. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Συντελεστές αφιερώματος:
Γενικός Συντονισμός: Μαργαρίτα Μυτιληναίου
Συνεντεύξεις: Ελεωνόρα Ορφανίδου, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Ελευθερία Κουμάντου
Οργάνωση και επιμέλεια παραγωγής: Σάββας Κόκκινος, Λίλιαν Ξύλου, Πάνος Καββαδάς, Νίκος Λυμπερόπουλος, Πανδώρα Παφίλη
Ηχοληψία, τεχνική επεξεργασία ήχου: Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Κουτούγερας, Στέφανος Κεβόρκογλου, Γιώργος Βαρδακτσής, Πάνος Αργύρης, Χριστόφορος Σμοΐλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα