back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γλυπτά του Παρθενώνα: “Μια δωδεκάδα πριόνια για μάρμαρα διαφόρων μεγεθών”

Διαβάστε επίσης

H νέα προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών αριστουργημάτων του Παρθενώνα, στην Ελλάδα φέρνει στην σκέψη το χρονικό της καταστροφής. Την λεηλασία και την βίαιη αποκοπή.

Η φωνή της UNESCO και διεθνών φορεών χάνεται ,δυστυχώς, στον λαβύρινθο του Βρετανικού Μουσείου και δεν διαπερνά την ηχομόνωση της Ντάουνινγκ στρήτ, αριθμός 10…

Με τις εξελίξεις επανέρχεται στην μνήμη μια πτυχή της περιπέτειας των Γλυπτών όπως την αφηγήθηκε στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (13/12/2019) κα Τατιάνα Πούλου αρχαιολόγος στην Εφορία αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών.

Τα αρχεία της οικογένειας Έλγιν διατηρούν ακόμα και σήμερα την αλληλογραφία του λόρδου με τους … καλλιτέχνες που είχε στείλει στην Αθήνα για να υφαρπάσουν τα γλυπτά , υπό τον μανδύα της Οθωμανικής ανοχής. Επικεφαλής ο μεγάλος τοποιογράφος της Ιταλίας, ονόματι Λουζιέρι. Σε επιστολή του προς τον Έλγιν ζητούσε να φτάσουν γρήγορα ειδικά πριόνια για να ολοκληρώσει το έργο που ανατέθηκε.

“Σας παρακαλώ, σας γράφω γιατί αυτή τη φορά πρέπει να μου προσκομίσετε στην Αθήνα μια δωδεκάδα πριόνια για μάρμαρα διαφόρων μεγεθών. Το συντομότερο δυνατόν. Μου χρειάζονται τρία τέσσερα , 20 πόδια μακρυά, ώστε να κόψω ένα μεγάλο ανάγλυφο το οποίο δεν μπορεί να μετακινηθεί χωρίς να μειώσουμε το βάρος του”.

Μπορειτε να διαβάσετε περισσότερα στην παλαιότερη ανάρτηση  (16/12/19) με τίτλο “Στα αρχεία του Έλγιν-Το χρονικό της λεηλασίας του Παρθενώνα”

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα