back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Νοηματίστριες”: Δίνουν φωνή στη νοηματική γλώσσα

Διαβάστε επίσης

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα παρουσιάζουν τρείς κυρίες οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους με κοινό σημείο αναφοράς την νοηματική γλώσσα, αλλά και την διάθεση τους να προσφέρουν γέφυρες επικοινωνίας.

Πρόκειται για τρείς νέες κυρίες, επιστήμονες ούσες, οι οποίες δημιούργησαν την ομάδα “Νοηματίστριες” και προσπαθούν να καταστήσουν γνωστή την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, σε μικρούς και μεγάλους.

”Αρχικός μας στόχος είναι  η διάδοση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Βασικός  στόχος  με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια γνωριμία με αυτή την γλώσσα και όχι με την νοηματική. Θέλουμε, ουσιαστικά, να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να καταλάβουν το πόσες διαφορετικές δυνατότητες έχουν να εκφραστούν,  χωρίς καν να μιλήσουν, χωρίς καν να φωνάξουν, χωρίς καν ν΄ακουστούν” λέει η εκπαιδευτικός κα Μαίρη Καλύβα στον “Αθήνα 984” και την εκπομπή “Μια ημέρα στην Αθήνα” (11/11/21)

Πώς να «μιλάς», χωρίς να μιλάς

Με εφαλτήριο την Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης και με την υποστήριξη του Δήμου οι “Νοηματίστριες” καλούν παιδιά  από 9 εως 12 ετών  να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.Παρουσιάζουν μια σειρά απο δραστηριότητες και κατασκευές και μέσα από αυτές διάφορες έννοιες και λέξεις με τη μορφή νοημάτων, χρώματα, συναισθήματα, αλφάβητο κ.α.

“Ειναι παράλληλα μια ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα κώφωσης και γενικά σε διάφορες αναπηρίες, έτσι ώστε και να μάθουν  κάποια πράγματα που ίσως να μην τα έχουν ακούσει ή και να μην τα έχουν δει ποτέ¨” σημειώνει η κα Καλύβα “Θέλουμε να δουν και να καταλάβουν την διαφορετικότητα, ουσιαστικά, των ανθρώπων. Να δείξουμε ότι κάποιος μπορεί να είναι διαφορετικός χωρίς ουσιαστικά να είναι διαφορετικός. Να δείξουμε την ισότητα”.

Στην ομάδα μετέχουν επίσης η δασκάλα κα Bίβιαν Αναστασίου και η ψυχολόγος κα Χριστίνα Πετράκου, όπου ως “Νοηματίστριες”, συνδέθηκαν από το κοινό ενδιαφέρον για την νοηματική γλώσσα, την οποία θέλησαν να  μεταδώσουν και στους άλλους.

Κύκλος γνωριμίας με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τον Δήμο Ηλιούπολης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών και θα πραγματοποιηθεί σε 4 συναντήσεις, κάθε Σάββατο, 11.00-12.30, από 20 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2021

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα