back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ν. Θωμαΐδης: Αύξηση 20% των κρουσμάτων κορονοϊού στο Λεκανοπέδιο, την επόμενη εβδομάδα

Διαβάστε επίσης

02-11-2021

Με τουλάχιστον 21 περιφερειακές ενότητες στο «κόκκινο» λόγω έξαρσης της πανδημίας, με πλήρεις όλες τις ΜΕΘ στη Βόρειο Ελλάδα και συνεχή αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, αναμένονται εισηγήσεις των επιστημόνων για λήψη έκτακτων μέτρων με στόχο τον περιορισμό της διασποράς, την ώρα που η επίτευξη ποσοστού εμβολισμού 70% στον γενικό πληθυσμό μοιάζει -προς το παρόν- με «άπιαστο όνειρο» παρά τα διαθέσιμα εμβόλια και τις προτροπές των ειδικών.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης στη συνομιλία του στον Αθήνα 9.84 με τον Γιώργο Αποστολίδη διαπίστωσε διπλασιασμό του ιικού φορτίου στην Αττική τον τελευταίο μήνα. «Αυξήθηκε άνω του 100% το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, από το τέλος Σεπτεμβρίου ως το τέλος Οκτωβρίου, ξεκινώντας από ένα ήδη υψηλό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι «την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα κορονοιού στο Λεκανοπέδιο θα αυξηθούν κατά 15 με 20%», προειδοποιώντας για «έκρηξη μολύνσεων και ευρύτατη διασπορά του ιού , κυρίως σε περιοχές χωρίς εμβολιαστική κάλυψη».

Σε σχέση με την Αττική ανέφερε πως «είναι σε καλύτερη θέση, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Έχει το 16% με 17% των κρουσμάτων αντί του 50% που ήταν στα προηγούμενα πανδημικά κύματα». Παρατήρησε ότι «οι μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας και της χθεσινής μέρας, έδειξαν αύξηση στο ιικό φορτίο, σε επίπεδα που παραπέμπουν στην κορύφωση του Αυγούστου, με τη δυναμική να δείχνει  τάσεις περαιτέρω ανόδου».

Ο καθηγητής κατέληξε σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά «η πανδημία οδηγείται από περιοχές χωρίς εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη», ενώ υπογράμμισε τη «σημασία του Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης, με το συντονισμό του ΕΟΔΥ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα