back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Andy Warhol: Photo Factory”: Έκθεση με σπάνιες φωτογραφίες στη Fotografiska New York

Διαβάστε επίσης

Η νέα έκθεση, με τίτλο «Andy Warhol: Photo Factory», στη Fotografiska New York συγκεντρώνει περισσότερες από 120 φωτογραφίες του χαρισματικού καλλιτέχνη, 20 από τις οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και εξερευνά την ευρύτατη γκάμα προσεγγίσεων του Γουόρχολ στη φωτογραφία.

Πορτρέτα διασημοτήτων σε πολαρόιντ, όπως των Grace Jones, Debbie Harry, Keith Haring και Jean-Michel Basquiat. Στιγμιαίες φωτογραφίες από φωτογραφικούς θαλάμους στην Times Square τη δεκαετία του 1960. Αργυροτυπίες με σκηνές καθημερινότητας. Screen Tests για ταινίες 16mm – και οι αντίστοιχες ταινίες – από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Και το τελευταίο σώμα έργων του, μια σειρά φωτογραφιών πάνω στις οποίες είχε ράψει, τεχνική την οποία δανείστηκε από τον για πολλά χρόνια συνεργάτη και έμπιστο φίλο του, τον Christopher Makos

«Ο Γουόρχολ καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα, σε τέτοιο βαθμό όσο και δεν σταματούσε με τίποτα, και λίγο μετά που καταπιάστηκε με ταινίες πήρε τις δικές του φωτογραφικές μηχανές: πολαρόιντ και φανταστικές μικρές κόμπακτ κάμερες» γράφει, σε κείμενο για την έκθεση, ο επιμελητής, συλλέκτης και κριτικός Vince Aletti.

«“Η άποψη μου για το τι είναι καλή φωτογραφία είναι κάποια εστιασμένη φωτογραφία ενός διάσημου που κάνει κάτι μη διάσημο” έλεγε. “Είναι να είσαι στο σωστό μέρος τη λάθος στιγμή”. Ο Γουόρχολ πάντα υποβάθμιζε τη δεξιότητά του, το μάτι του που δεν λάθευε. Τίποτα εδώ δεν είναι απρόσεκτο ή αδιάφορο, αλλά του άρεσε να παίζει τον όλο έκπληξη ερασιτέχνη και έτρεμε το να τον βλέπουν ως πολύξερο εστέτ. Είναι σαφές ότι ήταν λίγο κι απ’ τα δύο», προσθέτει ο Aletti.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα