back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

π. Αντώνιος: Η Κιβωτός του Κόσμου, είναι ένα καθαρά συλλογικό έργο προσφοράς στην κοινωνία. Με εθελοντές και την αγάπη του κόσμου

Διαβάστε επίσης

 

Για τις ξεκάθαρες, ουσιαστικές προσπάθειες όπως και τα έργα αθόρυβης προσφοράς ισχύει, συνήθως, ο κανόνας της αναγνώρισης. Όπως στην περίπτωση της Κιβωτού του Κόσμου και του εμπνευστή της.

Με αυτές τις σκέψεις και αφορμή την ανακοίνωση της οικογένειας της Φώφης Γεννηματά ότι αντί στεφάνων θα ήθελαν να τιμηθεί η μνήμη της με δωρεές στο Χαμόγελο του Παιδιού ή στην Κιβωτό του Κόσμου, ο Αθήνα 984 και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου συνομίλησαν με τον ακαταπόνητο και τρυφερό πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου για το έργο που κάνει επί σχεδόν 25 χρόνια τώρα, η «Κιβωτός του Κόσμου».

Ένα πρωτοποριακό δίκτυο μέριμνας μητέρας και παιδιού, με παραρτήματα ανά την Ελλάδα και ένα Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα, άλλο ένα στην Άνοιξη, στον Πειραιά, στη Πωγωνιανή κοντά στην Αλβανία, στην Κόνιτσα, το Βόλο, τη Χίο και το πιο πρόσφατο στην Καλαμάτα για την εξυπηρέτηση όσων έχουν ανάγκη σε Μεσσηνία και Άργος.

«Το Σπίτι της Κιβωτού στην Καλαμάτα γέμισε μόλις άνοιξε. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 25 απροστάτευτα, άπορα παιδιά ή προερχόμενα από μονογονεϊκές οικογένειες, καλύπτοντας τις τις ανάγκες τους σε σίτιση, ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, κατάρτιση και εύρεση εργασίας» λέει.

Και χαίρεται ιδιαίτερα για τη μέριμνα  στις άγαμες ή κακοποιημένες μητέρες, χωρίς όμως να είναι ιδρυματικού χαρακτήρα.

«Θέλαμε να τις προστατεύσουμε εκεί όπου βρίσκονται. Δίνουμε στέγη σε περισσότερες από 100 μονογονεϊκές οικογένειες, είτε μέσω ενοικίου, είτε μέσω προσφοράς κάποιου δικού μας χώρου, προκειμένου να κρατήσουμε τη μητέρα που αγαπά και ενδιαφέρεται για το παιδί της, κοντά του. Κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά λόγω της ακραίας φτώχειας ή άλλων κοινωνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν».
Όπως αναφέρει «Επιλέξαμε να στηρίξουμε τις μητέρες για να μην αφήσουν τα παιδιά τους, διότι συνήθως όταν φύγουν μόνες αναζητώντας τρόπο να σταθούν στα πόδια τους, δεν επιστρέφουν να τα αναζητήσουν. Τους μαθαίνουμε ένα επάγγελμα γρήγορης απόδοσης όπως πχ η κομμωτική, ώστε να αποκτήσουν μια ολιστική βοήθεια και όχι μόνον ένα πιάτο φαγητό.»

Αυτός ο μαχητής με την καρδιά μωρού γνωρίζει πώς να μυεί στα μυστικά της ζωής.

Σήμερα η Κιβωτός στεγάζει μητέρες με τα παιδιά τους σε περισσότερα από 70 μικρά διαμερίσματα σε όλη την Αθήνα, θεραπεύοντας τραύματα ψυχής και ανοίγοντας δρόμο εκεί όπου μπορεί να μην ήταν διακριτός.

Τίποτε όμως δεν θα ήταν δυνατό, χωρίς τη στήριξη των εθελοντών και τη πλατιά αποδοχή του κόσμου σε αυτό το οραματικό έργο πνοής, που ουδέποτε αιτήθηκε κρατική, ευρωπαϊκή ή οποιαδήποτε οικονομική επιχορήγηση ή ενίσχυση.

«Είναι συγκινητική η αγάπη των απλών ανθρώπων και εκεί βλέπεις το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, του εθελοντισμού. Πολλοί ενεργοί εθελοντές έρχονται στον χώρο μας, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που προσφέρουν υπηρεσίες στα γραφεία τους, γιατροί, δικηγόροι, επαγγελματίες…Είναι ένα καθαρά συλλογικό έργο προσφοράς στην κοινωνία».

*Μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για την Κιβωτό μπαίνοντας στο kivotostoukosmou.org ή καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 210. 51.41.953

*Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2018 τιμήθηκε με Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 2019 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ, στο τμήμα Γεωπονίας του Παν/μίου Θεσσαλίας. Κατέκτησε τα βραβεία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Επίδειξης Θάρρους στην Ηγεσία Mary Chirwa.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα