back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Κίνας: Στην ατζέντα οι επενδύσεις αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα θα έχει αργότερα, στις 10:15,  ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και στη συνέχεια θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στις διμερείς σχέσεις, σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η οικονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, καθώς και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Με το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, περίπου στις 11:15.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι  βρίσκεται στην Αθήνα μετά από σχετική πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του.

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Γουάνγκ Γι αναφέρει πως οι σχέσεις Κίνας – Ελλάδας δεν επισκιάστηκαν ποτέ από «αντιπαλότητες και γεωστρατηγικές συγκρούσεις» και αναφέρει πως μετά τη συμφωνία με τη σφραγίδα των ΗΠΑ AUKUS δεν μπορεί να αποκλειστεί η διάδοση των πυρηνικών στη Νοτιοανατολική Ασία και «ο κίνδυνος μιας νέας κούρσας εξοπλισμών που θα υπονομεύσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, με προφανείς αρνητικές συνέπειες και στη ναυτιλία».

Απαντώντας στο ενδεχόμενο η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στο Πεκίνο να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας αναφέρει ότι «το να αναμειγνύεται κανείς και να υπονομεύει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ τρίτων χωρών είναι μια ασεβής συμπεριφορά προς άλλες χώρες και εκλαμβάνεται ως χαρακτηριστική περίπτωση ηγεμονισμού και εκφοβισμού». Ο Γουάνγκ Γι, σχολιάζοντας τις περιφερειακές εξελίξεις στη σκιά και της τουρκικής προκλητικότητας, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «σημαντική χώρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, με μεγάλη επιρροή στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία». Στέλνει δε μήνυμα ότι η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «πάντα υποστηρίζει τη διευθέτηση των διεθνών διαφορών και ιδιαίτερα των δύσκολων και “εύφλεκτων” ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων».

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επισημαίνει ότι «η κινεζική πλευρά θα επιταχύνει την επέκταση του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και άλλα σημαντικά έργα, θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή εξοικονόμηση, τη μείωση των ρύπων, τις ψηφιακές υποδομές και τη συνεχή βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πειραιά, έτσι ώστε να καταστεί ένα κορυφαίο λιμάνι διεθνούς κλάσης».

Newsroom Αθήνα 984 , Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα