back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπ. Εργασίας: Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ

Διαβάστε επίσης

Έως το τέλος Νοεμβρίου θα λάβουν τις οριστικές συντάξεις οι 444 χήρες ναυτικών, μετά από πολυετή καθυστέρηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι εκκρεμότητες κύριας σύνταξης θα μειωθούν κατά 75%, ενώ για τα εφάπαξ οι εκκρεμότητες θα κλείσουν στο σύνολο τους.

Επίσης, το ΝΑΤ θα ενταχθεί στο νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του υπουργείου Εργασίας, το προσεχές χρονικό διάστημα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η εξάλειψη εκκρεμοτήτων, να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα το θέμα των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης και να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός για να αποφευχθούν στο μέλλον καθυστερήσεις όπως αυτές με τις συντάξεις χηρείας.

Αναλυτικότερα, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εργασίας με τον Πρόεδρο Δ.Σ. του ΝΑΤ, Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, στο Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στον Πειραιά, διαπιστώθηκαν:

1) Η σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των συνταξιοδοτικών φακέλων. Τους τελευταίους μήνες η μέση μηνιαία ωρίμανση από το ΝΑΤ είναι 410 συνταξιοδοτικές υποθέσεις τον μήνα ενώ την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούσαν τις 190 υποθέσεις τον μήνα. Οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι στη συνέχεια μεταβιβάζονται για την οριστική έκδοση της σύνταξης στον ΕΦΚΑ όπου και σε αυτό το στάδιο παρατηρείται σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Το 2017 οι εκκρεμείς συντάξεις προς απονομή ήταν 4500 και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 56%. Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η μείωση των εκκρεμοτήτων να ξεπεράσει το 75%.

2) Η αύξηση κατά 70% του ρυθμού απονομής των εφάπαξ του ΝΑΤ σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Υπολογίζεται πως μέχρι τέλος του έτους θα έχει αποδοθεί το σύνολο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων εφάπαξ στους δικαιούχους.

Η επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των φακέλων από τον ΝΑΤ αλλά και της απονομής των εφάπαξ οφείλεται:

Α) Στην συστηματική δουλειά των υπαλλήλων του Απομαχικού Ταμείου και στην εσωτερική αναδιοργάνωση που υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες (όπως δημιουργία κλιμακίων με διακριτές αρμοδιότητες και κεντρικό συντονισμό).

Β) Στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού με την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών και γνήσιου λογισμικού. Σημαντική σε αυτή τη προσπάθεια ήταν και η συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Γ) Στη υλοποίηση διαλειτουργικοτήτων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον ΕΦΚΑ που επιτάχυνε την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών για την έκδοση των συντάξεων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα