back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Από την Τετάρτη εκδικάζεται η νέα προσφυγή των ΗΠΑ για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ καταβάλουν μία ακόμη προσπάθεια να εκδοθεί στη χώρα ο Τζούλιαν Ασάνζ, με τη βρετανική δικαιοσύνη να εξετάζει από την Τετάρτη την έφεση που άσκησαν οι αμερικανικές αρχές στην άρνηση έκδοσης του ιδρυτή των WiliLeaks.

Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο 50χρονος Ασάνζ στις ΗΠΑ –όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης –, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.

Ο ψυχίατρος Μάικλ Κόπελμαν έχει παραδεχθεί ότι απέκρυψε από τη δικαιοσύνη το γεγονός ότι ο πελάτης του έγινε πατέρας δύο φορές το διάστημα που βρισκόταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η έφεση θα εκδικαστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη. Εφόσον απορριφθεί, η Ουάσινγκτον θα μπορεί πλέον να προσφύγει μόνο στο Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο, το οποίο όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί να εξετάσει την προσφυγή των ΗΠΑ.

«Ερώτημα ζωής και θανάτου»

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019 αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει όταν αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Φοβόταν ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ή τη Σουηδία, όπου οι κατηγορίες εναντίον του για βιασμό εγκαταλείφθηκαν.

Ο Αυστραλός, τον οποίο στηρίζουν πολλές οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, κινδυνεύει να καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 175 χρόνια κάθειρξη επειδή από το 2010 διέρρευσαν στον ιστότοπο WikiLeaks περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα, στρατιωτικά και διπλωματικά, που αφορούσαν κυρίως τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο δικηγόρο του Αντουάν Βέι, η αμερικανική έφεση δεν διαθέτει «κανένα νέο στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση της απόφασης σε πρώτο βαθμό».

Ο Βέι σχολίασε ότι ο Ασάνζ «ήταν ιδιαίτερα τραυματισμένος, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά» την τελευταία φορά που τον είδε, πριν δύο εβδομάδες, στη φυλακή Μπέλμαρς. Ζήτησε εξάλλου από τους δικαστές να ενεργήσουν «με συνέπεια» και «να επικυρώσουν την απόφαση περί μη έκδοσής του». Σύμφωνα με τον Βέι, «είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου».

Ωστόσο ο Καρλ Τομπίας, ειδικός στο αμερικανικό δίκαιο, θεωρεί ότι η έφεση των ΗΠΑ έχει πιθανότητες επιτυχίας.

«Οι ΗΠΑ μπορεί να καταφέρουν να πείσουν το Ανώτατο Δικαστήριο ότι η Μπαράιτσερ έδωσε μεγάλο βάρος στην έκθεση (του Κόπελμαν) για να λάβει την απόφασή της», εξήγησε, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτό «ενδέχεται να μην είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την ακύρωση του συνόλου της απόφασής της».

«Μόνιμη απειλή»

Το Σάββατο εκατοντάδες διαδηλωτές, κρατώντας πανό –στα οποία είχαν γράψει «Μην εκδώσετε τον Ασάνζ», «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», ή «10 χρόνια αρκούν, αφήστε ελεύθερο τον Ασάνζ τώρα!»– συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, όπου παρούσα ήταν και η σύντροφος του Ασάνζ Στέλα Μόρις, ζητώντας την απελευθέρωσή του.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή επειδή πήρε πληροφορίες από μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, επειδή έδειξε στον κόσμο τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και επειδή αποκάλυψε τους διεφθαρμένους πολιτικούς μας», δήλωσε η Μπου Όλντφιλντ, μία από τους διαδηλωτές.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου —ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF)—«βαθιά ανήσυχες» είχαν ζητήσει στα μέσα Οκτωβρίου με ανοικτή επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης να εγκαταλείψει τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ.

Η διαδικασία εναντίον του Ασάνζ είχε ξεκινήσει στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα που τον διαδέχθηκε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, «ο υπουργός Δικαιοσύνης του θα μπορούσε να αποφασίσει να ακυρώσει την απόφαση να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ και να ζητηθεί η έκδοσή του», εξήγησε ο Τομπίας.

Όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό, σημειώνει ο ίδιος, κάτι που καταδεικνύει, όπως επισημαίνει, ότι οι ΗΠΑ «ίσως να τον θεωρούν μια μόνιμη απειλή για την ασφάλειά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα