back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η ενεργειακή κρίση ενόψει και της αυριανής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας καθώς επίσης η σύγκρουση Ερντογάν – Δύσης με αφορμή την υπόθεση Καβαλά είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για ενεργειακή κρίση: Μετά τη σύγκρουση κορυφής την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς θα διαχειριστούν την ενεργειακή κρίση, είναι η σειρά των υπουργών Ενέργειας να μαζέψουν… τα «κομμάτια» και να επιχειρήσουν να βρουν μια λογική κατεύθυνση για το άμεσο μέλλον, σχολιάζουν οι FT. Η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε αύριο στο Λουξεμβούργο θα εστιαστεί στα ήδη συμφωνημένα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει προτείνει η Κομισιόν για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά το θέμα που προκαλεί διχασμό, δηλαδή αυτό που αφορά την παρέμβαση του κράτους και σε ποιο βαθμό, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις στο μέλλον δεν φαίνεται προς ώρας να βρίσκει λύση. Στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, ένας σεβαστός αριθμός χωρών περιλαμβανομένης της Γαλλίας, Ισπανίας, Πολωνίας και Ελλάδας τάχθηκαν υπέρ της πλήρους αναδιάρθρωσης των κανόνων της ενεργειακής αγοράς, ώστε να επιτευχθούν μακροπρόθεσμες τιμές και να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Στην αντίθετη πλευρά, οι χώρες που στηρίζουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, οι Σκανδιναβικές και οι χώρες της Βαλτικής επέμειναν στη διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να προχωρήσει η ιδέα να δοθεί η δυνατότητα στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύεται εκείνη συμβόλαια με τη Ρωσία και άλλες χώρες – πάροχους για λογαριασμό ολόκληρης της Ένωσης. (Σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν γιατί η Ισπανία είναι μάλλον επιεικής έναντι της Πολωνίας σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το κράτος δικαίου, μια εξήγηση είναι ότι και οι δύο είναι υπερ της ιδέας μιας κοινής εξαγοράς φυσικού αερίου από πλευράς Ε.Ε – η Μαδρίτη για λόγους πολιτικούς και η Πολωνία λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία).

Οι υπουργοί Ενέργειας θα συνεχίσουν να συζητούν τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν που προς το παρόν περιλαμβάνει μια μικρή αναφορά σε προτάσεις που αφορούν κοινή προμήθεια και αποθήκευση του φυσικού αερίου, και που θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συνομιλιών τον Δεκέμβριο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πάντως ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προχωρήσει σε εθελοντική βάση, επιτρέποντας δηλαδή τη συμμετοχή μόνο σε κράτη – μέλη που το επιθυμούν. Άλλα μεσοπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν περαιτέρω επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποδομές που αφορούν τη βελτίωση της ενεργειακής κάλυψης. Η Κομισιόν έχει δεσμευθεί να αναλύσει το υπάρχον πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να εργαστεί στη βελτίωση της λειτουργίας της λιανικής αγοράς.

Δύο ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν οι υπουργοί: Πώς θα μπορούσε η δράση σε επίπεδο ΕΕ να υποστηρίξει και να συμπληρώσει τα άμεσα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ;

Σύμφωνα με τα κράτη μέλη, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή επαρκούν για την αντιμετώπιση της πρόκλησης των μελλοντικών διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας; Ποια περαιτέρω μέτρα σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, θα μπορούσαν να προβλεφθούν;

Αν οι υπουργοί συμφωνήσουν πως διαφωνούν υπάρχουν και άλλες συναντήσεις για να επιλυθούν τα συναφή ζητήματα, όπως η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου η Κομισιόν θα φέρει στο τραπέζι τον προτεινόμενο εθελοντικό μηχανισμός αγοράς αερίου, αναφέρουν οι FT.

Για Τουρκία: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να κηρυχθούν persona non grata, δηλαδή ανεπιθύμητοι στη χώρα του δέκα πρεσβευτές δυτικών κρατών, ρισκάροντας μια νέα κλιμάκωση των ήδη τεταμένων σχέσεων της Αγκυρας με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι αναλυτές θεωρούν πως η ακραία αυτή κίνηση γίνεται ως αντιπερισπασμός, προκειμένου να μη στραφεί η δημόσια συζήτηση στην Τουρκία στη δεινή κατάσταση της τουρκικής λίρας και οικονομίας της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια η λίρα έχει χάσει άνω του 50% της αξίας της, ενώ ο πληθωρισμός έχει διπλασιαστεί. Ο Ερντογάν φαίνεται να τραβά το σκοινί, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από την προηγούμενη απειλή του να απελάσει τους πρεσβευτές, επειδή ζητούν την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος χωρίς δικαστική απόφαση εδώ και 4 χρόνια, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του. Μεταξύ των ανώτατων αυτών διπλωματικών βρίσκονται και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Η απόφαση μπορεί να τορπιλίσει τις πρόσφατες απόπειρες της Αγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και την ΕΕ. Αναμένεται όμως και να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει καταρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για την οικονομία της Τουρκίας.

Ο τούρκος πρόεδρος έδειξε την πρόθεσή του να εκδιώξει από τη χώρα τους πρεσβευτές, αφότου εκείνοι υπέγραψαν κοινή δήλωση, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα, με την οποία ζητούν την απελευθέρωση του Καβαλά. «Εδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών για το τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι δέκα πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Το θέμα θα διευθετηθεί άμεσα», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στην πόλη του Εσκισεχίρ. «Πρέπει να ξέρουν και να κατανοούν την Τουρκία», πρόσθεσε. «Την ημέρα που δείχνουν ότι δεν ξέρουν και δεν κατανοούν την Τουρκία, πρέπει να φύγουν».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε πως έχει υπόψη του τις δηλώσεις Ερντογάν και ότι ζήτησε «διευκρινίσεις» από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Με την κοινή δήλωση οι δέκα πρεσβευτές – από τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ – ζητούσαν την άμεση και δίκαιη επίλυση της υπόθεσης Καβαλά, ο οποίος φυλακίστηκε με την κατηγορία ότι συνωμότησε για την ανατροπή της κυβέρνησης. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν περιγράψει τις κατηγορίες ως έωλες και πολιτικά υποκινούμενες.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την απελευθέρωσή του. Ομως ο Καβαλά παραμένει παγιδευμένος σε μια σειρά δίκες που μοιάζουν βγαλμένες από μυθιστορήματα του Κάφκα. Πέρσι αθωώθηκε από τις κατηγορίες ότι ενορχήστρωσε τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2013 για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, μόνο και μόνο για να συλληφθεί εκ νέου λίγες ώρες αργότερα. Ο 64χρονος Καβαλά έγινε σύμβολο του πογκρόμ που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η απόφαση του Ερντογάν να κλιμακώσει την ένταση με τη Δύση, σημειώνουν οι Financial Times, μπορεί να πλήξει σοβαρά την ήδη λαβωμένη τουρκική λίρα, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες σπάει τα αρνητικά ρεκόρ το ένα μετά το άλλο. Οι επενδυτές ανησυχούν για την ανάμιξη του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και για τη γενικότερη διαχείριση της τουρκικής οικονομίας. Την Παρασκευή η λίρα άγγιζε νέο ναδίρ 9,66 έναντι του δολαρίου αφότου την προηγούμενη ημέρα η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές μειώνοντας το βασικό επιτόκιο σε μια στιγμή που ανεβαίνει ο πληθωρισμός και αυξάνεται η οικονομική αστάθεια. Με την κίνηση αυτή, η Τουρκία έγινε η μοναδική χώρα που δεν αυξάνει τα επιτόκια ούτε καν εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά αντίθετα τα μειώνει. «Το έχουμε δει πολλές φορές μέχρι τώρα: όταν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο ορθόδοξο και το ανορθόδοξο οι τουρκικές αρχές επιμένουν στο δεύτερο». Οι αναλυτές είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και τα γεγονότα τους επιβεβαιώνουν.

Για Αφγανιστάν: Η Ε.Ε σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου τη διπλωματική της εκπροσώπηση στο Αφγανιστάν εντός του τρέχοντος μήνα, καθώς η Ένωση επιδιώκει να ενισχύσει την περιορισμένη επαφή που έχει με το καθεστώς των Ταλιμπάν. Η επιστροφή στη Καμπούλ αναμένεται να πραγματοποιηθεί 12 εβδομάδες μετά την αποχώρηση των Ευρωπαίων διπλωματών από την πόλη, αναφέρει το Politico.

Στο Ισραήλ: Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, της οποίας ηγείται ο ακροδεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός Νάφταλι Μπένετ, με την οποία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές έξι μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων αναφέρει ο Guardian. Οι αντιδράσεις, μάλιστα, δεν αφορούν μόνο στο εσωτερικό του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, αλλά προέρχονται και από τον ΟΗΕ, καθώς και συμμάχους του Ισραήλ, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ. Σημειώνεται πως το επιχείρημα που πρόβαλλε η ισραηλινή πλευρά για να αιτιολογήσει την απόφασή της ήταν ότι οι έξι οργανώσεις αποτελούν ουσιαστικά «βιτρίνα» μιας από τις πιο ιστορικές παλαιστινιακές οργανώσεις, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το οποίο διαθέτει και ένοπλο τμήμα, με αποτέλεσμα να έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατικό τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την al-Haq, την Aldameer (εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ), το Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης Bisan, την Ενωση Επιτροπών Γυναικών της Παλαιστίνης, την Υπεράσπιση των Παιδιών του Κόσμου και της Παλαιστίνης και την Ενωση Επιτροπών Αγροτικής Εργασίας.

Στην Ισπανία: Οι δρόμοι της Μαδρίτης γέμισαν την Κυριακή με… πρόβατα και ήχους από τα κουδούνια τους, καθώς οι βοσκοί οδηγούσαν τα κοπάδια τους μέσα από το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, ακολουθώντας αρχαίους δρόμους μετακίνησης των αιγοπροβάτων για τον χειμώνα αναφέρει η DW. Κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας πήραν θέση σε πεζοδρόμια και δρόμους για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Το ετήσιο φεστιβάλ, που ξεκίνησε το 1994, επιτρέπει στους βοσκούς να ασκήσουν το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν παραδοσιακές διαδρομές προκειμένου να μεταφέρουν τα ζώα τους από τη βόρεια Ισπανία σε νοτιότερα βοσκοτόπια ενόψει του χειμώνα

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα