back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πλήρης απελευθέρωση στα καταστήματα λιανικής – Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα

Διαβάστε επίσης

Σε ισχύ από σήμερα η πλήρης απελευθέρωση των μέτρων  σε καταστήματα τροφίμων (σούπερ και μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακείων, pet shop, αλλά και των καταστημάτων λιανικής, των malls και των εμπορικών χωριών, αφού μειώνεται στα 2 τ.μ. από 9 τ.μ. που ίσχυε ο «ζωτικός χώρος» που έπρεπε να καταλαμβάνει ένας καταναλωτής. Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με βάση τη νέα υπουργική απόφαση προβλέπεται η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων -1 άτομο ανά 2 τ.μ. στα σούπερ μάρκετ ενώ αντίστοιχη πρόνοια υπάρχει και για τα εμπορικά καταστήματα συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop.

Οι αποστάσεις ισχύουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μεικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Με την τελευταία ΚΥΑ καταργείται το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας το οποίο ίσχυε για τα σούπερ μάρκετ και ήταν από τις 7:00 έως τις 21:30 και για τα εμπορικά που ήταν από τις 7:00 έως τις 21:00.

Επίσης προβλέπεται η χρήση προστατευτικής μάσκας: α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα