back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν – Έφοδος διαδηλωτών στο αρχηγείο στρατού

Διαβάστε επίσης

Διαδηλωτές έσπασαν τα οδοφράγματα και εισήλθαν στον δρόμο όπου βρίσκεται το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα στρατιωτικό πραξικόπημα . Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera και εικόνες που μεταδίδει οι στρατιωτικές δυνάμεις που φρουρούσαν την περίμετρο του αρχηγείου αποσύρθηκαν την ώρα που περνούσαν εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι συνέχισαν την πορεία τους προς το αρχηγείο του στρατού.

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, όπως επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του, έχει τεθεί σε κατ’οίκον κράτηση, ενώ έχουν συλληφθεί τα περισσότερα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας το οποίο είχε αναλάβει τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019.

O επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, αναμένεται να κάνει σε λίγη ώρα δηλώσεις για τις εξελίξεις στη χώρα.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι δύναμη του στρατού έκανε έφοδο και συνέλαβε πολλούς εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ενημέρωσε το υπουργείο Πληροφοριών μέσω Facebook.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου ” Ο στρατός του Σουδάν υποκίνησε ταραχές στο ανατολικό Σουδάν και εκμεταλλεύθηκε την κρίση για να επιβάλει  πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ ” . Ο ιδιος επισημαίνει ότι  “το πραξικόπημα έγινε παρά τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει ο πρωθυπουργός  Χάμντοκ με τον επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας που κυβερνά τη χώρα, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, παρουσία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζέφρι Φέλτμαν “.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ενημέρωσης του Σουδάν ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με πλήρως; εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.  ” Ο σουδανικός λαός θα πρέπει να προσπαθήσει να σταματήσει την απόπειρα των στρατιωτικών να εμποδίσουν τη δημοκρατική μετάβαση, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του προς το Reuters”.

«Καλούμε όλους να συνεχίσουν την πορεία μέχρι να ακυρωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος», τόνισε το υπουργείο Ενημέρωσης.

Yπουργοί και εκατοντάδες πολίτες έχουν συλληφθεί έπειτα από εβδομάδες έντασης ανάμεσα στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια του Ντουμπάι, κλειστό είναι και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ , ενώ ανεστάλησαν όλες οι διεθνείς πτήσεις

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης μοιάζει να έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των δικτύων τηλεφωνίας.

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει τις εισόδους στο Χαρτούμ και αρκετές γέφυρες.

Μέχρι στιγμής, το επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις.

Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας. Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

Η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν, οργάνωση που πρωτοστάτησε από τα τέλη του 2018 στις μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019 από τους στρατηγούς, κάλεσε τον λαό να βγει στον δρόμο και να «αντισταθεί» σε οποιοδήποτε νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα