back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

M. Βαρβιτσιώτης: Γεωπολιτική, ενέργεια και καθαρός πλανήτης είναι αλληλένδετα

Διαβάστε επίσης

«Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ πράσινης και φθηνής ενέργειας. Αντίθετα, η πράσινη ενέργεια στην εποχή μας είναι πολύ φθηνότερη από εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Και ο στόχος μας να απεξαρτηθούμε από το λιγνίτη μέχρι το 2028 και η επιδίωξή μας να το πετύχουμε αυτό ακόμη νωρίτερα δεν έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθειά μας να έχουμε φθηνότερη ενέργεια για τους καταναλωτές μας», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με θέμα «Προς την COP26: Προκλήσεις για την ΕΕ σε σχέση με τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατήρησε ότι η διεθνής κοινότητα έχει καθυστερήσει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή που είναι ήδη εδώ και ότι ειδικά στη Μεσόγειο βιώνουμε πολύ πιο σκληρά τις συνέπειές της. Πρόσθεσε επίσης ότι η κλιματική κρίση έχει μετατραπεί πλέον και σε οικονομικό ζήτημα, καθώς 200 εκ. άνθρωποι στη Μεσόγειο κινδυνεύουν να χάσουν τη βιοποριστική τους ασχολία και να εξωθηθούν στη μετανάστευση. Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει το 30% της Μεσογείου Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μέχρι το 2030 και μέχρι τότε να μην επιτρέπεται η αλιεία στο 10% των θαλασσών μας. Έκανε επίσης αναφορά στη Διακήρυξη των Αθηνών της ομάδας EU-MED σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε εμφατικά ότι «γεωπολιτική, ενέργεια και καθαρός πλανήτης είναι αλληλένδετα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία του αγωγού Eastmed για την άμεση αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το φυσικό αέριο έχει προκριθεί ως μεταβατικό καύσιμο προς την πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα.

Υπογράμμισε ακόμη τη σπουδαιότητα της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, γεγονός που προϋποθέτει την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. «Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές εντάσεις για ενεργειακά ζητήματα και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε να το δούμε ξανά», υπενθύμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. «Αυτό που θέλουμε είναι η ευρεία συνεργασία, για να αντιμετωπίσουμε την τεράστια πρόκληση να διατηρήσουμε τον πλανήτη καθαρό και υγιή».

Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης απευθύνθηκε στους νέους λέγοντας ότι οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αγγίζουν τη νέα γενιά, στην οποία πρέπει να δώσουμε την προοπτική να ζήσει σε έναν καθαρότερο και υγιέστερο πλανήτη. «Ελπίζω η προσπάθεια για την επίτευξή τους να γεφυρώσει το χάσμα των γενεών που βιώσαμε στην οικονομική κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά μαζί ως κοινωνία», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο απηύθυναν μαγνητοσκοπημένο μήνυμα η ομόλογος του κ. Βαρβιτσιώτη και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ιδιοκτησίας της Φιλανδίας κα. Tytti Tuppurainen και ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Matthew Lodge, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης-EPLO, π. Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης και η Aναπληρώτρια Διευθυντρια Διεύθυνσης Οικοσυστημάτων του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ κα. Mirey Atallah.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα