back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λ. Ιωαννίδου-Μουζάκα: Η  πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Διαβάστε επίσης

Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Μια ημέρα που έχει ως στόχο να  ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σχετικά με τα οφέλη της πρόληψης στην αντιμετώπιση της νόσου.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γυναικολόγος- Χειρουργός- Μαστολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Εθνικός Εκπρόσωπος στην ΕΕ για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα Μαστού και Διευθύντρια της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας, υπογράμμισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και της  έγκαιρης διάγνωσης που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.
Όπως τόνισε, η  πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία δεδομένου ότι η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη, εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.
«Πρόκειται για μια ασθένεια η αντιμετώπιση της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. Η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση παίζουν σημαντικό ρόλο και αυτό θα πρέπει μπει ως υγειονομική ενημέρωση στα σχολεία, ως μάθημα».
Η κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, εξήγησε  ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια μεταβολική νόσος η οποία παρουσιάζεται συχνότερα αυξανόμενης της ηλικίας της γυναίκας.
Μάλιστα, επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν εμφάνιση της νόσου.
«Στις νεότερες γυναίκες ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται λόγω κληρονομικότητας ή λόγω αρνητικών συνθηκών και παραγόντων με πρωταρχικό την παρατεταμένη ψυχική ένταση της γυναίκας. Άλλοι παράγοντες που επιταχύνουν την ανάπτυξη ενός καρκίνου του μαστού είναι η ατεκνία, η έναρξη της έμμηνου ρύσεως σε πολύ μικρή ηλικία,  η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η λήψη ορμονών».

Τέλος, επανέλαβε τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού, λέγοντας ότι οι γυναίκες θα πρέπει σε ετήσια βάση να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, παραμερίζοντας πιθανούς φόβους και προκαταλήψεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα