back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Κωτσιόπουλος: Ξεκινά ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της Υγείας

Διαβάστε επίσης

25-10-2021

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης με γοργούς ρυθμούς του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, τόνισε πως «είναι αυταπόδεικτο ότι χρειαζόμαστε έναν δυναμικό, σύγχρονο Οργανισμό που να μπορεί να προμηθεύεται υλικά, φάρμακα και ο,τιδήποτε απαιτείται για τη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων, με σύγχρονες, διαφανείς διαδικασίες, στη καλύτερη ποιότητα και στις καλύτερες τιμές.
Προαπαιτούμενα αποτελούν η τεχνογνωσία από πλευράς υπαλλήλων, αλλά και η χρήση νέων τεχνολογιών όπως τα σύγχρονα logistics και οι αποθήκες και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ουσιαστικά επανιδρύουμε την ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), ένα ΝΠΔΔ που δεν είχε λειτουργήσει σωστά έως τώρα».

Όπως είπε «Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, καταφέραμε- δαπανώντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ- να προμηθευτούμε τα περισσότερα από τα μέσα ατομικής προστασίας μέσω κεντρικών διαγωνιστικών διαδικασιών χωρίς να επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία και προστατεύθηκαν ασθενείς και υγειονομικοί.
Με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μια νέα Αρχή, που να διαχειρίζεται τις προμήθειες σε όλους τους τομείς της υγείας. Ήδη, περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ έχουν μπει σε διαγωνισμούς για προμήθεια φαρμάκων».

Σε επίπεδο προγραμματισμού  ξεκαθάρισε ότι «Κάθε χρόνο διαθέτουμε περίπου 1,5 δισ. ευρώ για υλικά και φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία. Θέλουμε να ξεκινήσουμε στο 30% στις προμήθειες. Κάποια από αυτά θα τα αγοράσουμε κεντρικά, κάποια σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο, εξοικονομούνται χρήματα από τους κεντρικούς διαγωνισμούς και ελέγχεται και αναβαθμίζεται η ποιότητα των προϊόντων σε όφελος των ασθενών.
Παράλληλα, οι μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες θα μπορούν να μετέχουν και στους κεντρικούς, όπως και στους περιφερειακούς διαγωνισμούς. Θα υπάρξουν και μικρότεροι διαγωνισμοί, που θα απευθύνονται στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση για το χρόνο λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος, ο κ Κωτσιόπουλος τόνισε πως «Η Αρχή ήδη υπάρχει, θα εξελιχθεί σε ΝΠΙΔ και θα στελεχωθεί με το κατάλληλο, εξειδικευμένο προσωπικό. Θα είναι ένας πρότυπος σύγχρονος Οργανισμός ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτό που χρειάζεται ο  ασθενής. Το νομοσχέδιο, αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον επόμενο μήνα και οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν άμεσα».

Για την ομπρέλα του e-health, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας σχολίασε πως «ακουμπά πολλά πράγματα. Ακριβά φάρμακα και νέες τεχνολογίες. Επίσης μηχανήματα και εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας θα μπαίνουν στα νοσοκομεία για καλύτερες διαγνώσεις. Μέσω της νέας Αρχής, θα προκηρύσσονται κεντρικοί διαγωνισμοί ειδικά για τις νέες τεχνολογίες και θα προμηθευόμαστε καλύτερα φάρμακα».

Σε ό,τι αφορά τις αποθήκες και τον τρόπο διαχείρισης των υλικών, ο κ Κωτσιόπουλος υπογράμμισε πως «θα ψηφιοποιηθούν τα αποθέματα ώστε να μπορούμε να έχουμε εικόνα των ελλείψεων και να μπορούμε να ανεφοδιάζουμε τα νοσοκομεία με ό,τι χρειάζονται. Το υλικό θα καταγράφεται από τη στιγμή που μπαίνει στο νοσοκομείο μέχρι την ώρα που δίνεται ή τοποθετείται στον ασθενή.
Μέσω του ελέγχου των προμηθειών μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι γίνεται με τα μηχανήματα και όλα αυτά βελτιώνουν την ασφάλεια στις παροχές υπηρεσιών υγείας».

Πρόσθεσε επίσης, ότι μέσω του HORIZON SCANNING θα συγκροτηθεί μια Επιτροπή παρακολούθησης των νέων τεχνολογιών στον κόσμο και θα προετοιμάζει τα ελληνικά νοσοκομεία να τις υποδεχθούν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα