back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πως θα γίνουν περικοπές σε συντάξεις χηρείας

Διαβάστε επίσης

Μειωμένα ποσά παρακράτησης για δικαιούχους συντάξεων χηρείας από τον Μάϊο του 2016 και μετά, οι οποίοι κατά την παρέλευση τριετίας από την αρχική καταβολή εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη, ώστε το ποσό να περιοριστεί στο 30% της σύνταξης του θανόντος (αντί του 70% που λάμβαναν), προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, που προέκυψαν από τις κύριες συντάξεις που χορηγούνται λόγω θανάτου ο οποίος επήλθε από 13.5.2016 παρακρατούνται ως εξής:

Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφλησή τους.

Κάθε μία από τις μηνιαίες δόσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δέκατο (αντί για το 1/2 που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για συντάξεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ.

Το ένα έκτο του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης κατά το μέρος της που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να υπολείπεται των 50 ευρώ.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο διακοπεί η χορήγηση της καταβαλλόμενης σύνταξης, τυχόν υπόλοιπο ποσό οφειλής εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Για τον τρόπο αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών συντάξεων λόγω θανάτου που επήλθε μέχρι και τις 12.5.2016 εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι κατά περίπτωση προϊσχύουσες ρυθμίσεις.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα