back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αναγνώριση και αποφυγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ψαρέματος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία προκαλούν στους πολίτες τα φαινόμενα του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), κατά τα οποία πραγματοποιούνται διαδικτυακές απάτες σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών.

Όσο περισσότερο γίνονται συνήθεια οι αγορές διάφορων προϊόντων μέσω του Ίντερνετ, τόσο πληθαίνουν και τα κρούσματα απάτης με θύματα ανυποψίαστους αγοραστές οι οποίοι εμπιστεύονται τα χρήματά τους σε αμφίβολης υπόστασης διαδικτυακές εταιρείες. Μιλώντας σε ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84 τονίζουν ότι το δέλεαρ αυτών των ηλεκτρονικών εταιρειών «μαϊμού» είναι οι πολύ χαμηλές τιμές που δίνουν σε επώνυμα είδη προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερη πελατεία. «Οι ηλεκτρονικές αυτές εταιρείες μετά εξαφανίζονται «δια μαγείας» από τον διαδικτυακό χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αυτόν που έχει κάνει συγκεκριμένη παραγγελία και παραλαμβάνει κάποιο άλλο είδος με χαμηλό αντίτιμο», όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Ακόμη όπως αναφέρουν μιλώντας στον σταθμό της πόλης, μια ακόμη προσφιλής μεθολογία που ακολουθούν οι διαδικτυακοί απατεώνες είναι τα παραπλανητικά μηνύματα από δήθεν τράπεζες, που έχουν ως στόχο την υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων και στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών.

Σε αυτά τα μηνύματα ζητούν από τους πολίτες να ακολουθήσουν κάποιον σύνδεσμο και ο σύνδεσμος αυτός οδηγεί σε μια απατηλή ιστοσελίδα πανομοιότυπη με αυτήν της τράπεζας των παραληπτών. Οι παραλήπτες δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά κι έτσι συμπληρώνουν κωδικούς e-Banking, Κωδικούς μιας Χρήσης (OTP) και άλλα στοιχεία τους.

Πώς να προστατευτείτε

Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ, στου οποίους θέσαμε το θέμα, μας ανέφεραν ενδεικτικά ορισμένους τρόπους για την προστασία των πολιτών – καταναλωτών από τους επιτήδειους του Διαδικτύου. Ενδεικτικά:

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με μηνύματα που σας ενημερώνουν για δήθεν προβλήματα με λογαριασμούς, κάρτες ή το e-Banking σας.

• Μην αποκαλύπτετε σε κανέναν και για κανέναν λόγο κωδικούς σύνδεσης για το e-Banking, Kωδικούς μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνετε με μήνυμα στο κινητό σας (SMS, Viber), στοιχεία καρτών σας, καθώς και προσωπικά και οικονομικά στοιχεία σας, ακόμη και με πρόφαση ότι έτσι θα σας καταθέσουν χρήματα. Για κατάθεση χρημάτων, αρκεί να δώσετε τον IBAN του λογαριασμού σας.

• Ελέγξτε εάν μια διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα είναι αδειοδοτημένη από κάποια υπαρκτή και αρμόδια εποπτική αρχή πριν ανοίξετε λογαριασμό σε αυτή.

• Διασταυρώστε τον αριθμό λογαριασμού με τον προμηθευτή ή τον πελάτη σας με τον οποίο συναλλάσσεστε πριν κάνετε οποιαδήποτε πληρωμή.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα