back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΥΠΕΞ: Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ετοιμάζουν επιλογές με μέτρα εναντίον της Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

Την κατάθεση των επιλογών που θα καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν υπό τις οδηγίες του ύπατου Εκπροσώπου κ. Μπορέλ με σκοπό να απαντηθεί από την Ε.Ε. η τουρκική συμπεριφορά αναμένει Ελλάδα και Κύπρος. Τα μέτρα αυτά ενδεχομένως να παρουσιαστούν ακόμα και στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, τον επόμενο μήνα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Η Ελλάδα «δεν έχει τιμωρητική διάθεση» είπε πάντως χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η επιβολή μέτρων δεν είναι αυτοσκοπός, το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας. Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων έχει σκοπό, είπε ο κ Παπαϊωάννου, να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα να αλλάξει στάση και συμπεριφορά. «Υπάρχει ανάγκη αλλαγής συμπεριφοράς» τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό είναι το «διακύβευμα». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παράλληλα επεσήμανε πως και χθες ο υπουργός, Νίκος Δένδιας τόνισε στους ομολόγους του ότι όπως τα υπόλοιπα κράτη- μέλη δείχνουν αλληλεγγύη έναντι των ενεργειών της Λευκορωσίας, πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα από την Ε.Ε μέτρα υπό τον κ. Μπορέλ αυτά θα είναι σε συνέχεια της σχετικής Δήλωσης του Ιουλίου εκ μέρους των 27 αλλά και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου. Όπως ανέφερε ο κ Παπαϊωάννου ήταν ο ίδιος ο κ. Μπορέλ που στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς και ότι δεν έχει υπάρξει ανατροπή των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας. Πρόσθεσε δε ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας δημιουργεί ένταση στην Κύπρο και υπονομεύει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί αύριο στο Ομάν όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του και άλλους αξιωματούχους και που αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Κόλπου, καθώς και στην συνεργασία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Στις 21 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Λιβύη προσκεκλημένος της ομολόγου του προκειμένου να μετάσχει στη λιβυκή πρωτοβουλία «Libya Stabilization Initiative» όπου έχουν προσκληθεί εκτός από τις γειτονικές χώρες και εκείνες που μετέχουν στη διευρυμένη σύνθεση της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου». Χθες άλλωστε ο κ Δένδιας παρέθεσε πρωινό εργασίας στους Ευρωπαίους ομολόγους του παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Ναϊλα ελ Μανγκούς, στο Λουξεμβούργο, όπου συζητήθηκαν εκτενώς η πολιτική κατάσταση στη χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα