back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Ιταλία, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη λειτουργία των γραφείων της στο ΝΑΤΟ είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στην Ιταλία: Η Ρώμη αποφάσισε χθες, δυο ημέρες μετά τη μεγαλειώδη αντιφασιστική διαδήλωση που φιλοξένησε, να δώσει τη δημαρχία της στον κεντροαριστερό υποψήφιο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι με ποσοστό 60,2%. Το Δημοκρατικό Κόμμα, ωστόσο, δεν περιορίστηκε σε αυτή την επιτυχία. Αφού πρώτα επικράτησε από τον πρώτο κιόλας γύρο στο Μιλάνο, τη Νάπολη και την Μπολόνια, σε συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, κέρδισε χθες και το Τορίνο: ο υποψήφιος του PD, Στέφανο Λορούσο, επικράτησε του κεντροδεξιού Πάολο Νταμιλάνο με ποσοστό 58,8% έναντι 41,2%. Ενα πραγματικό «γκραν σλαμ» για το PD, έπειτα από χρόνια εκλογικών τιμωριών, και λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας του από τον πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα-μοναδικό «αλλά» σε αυτόν τον θρίαμβο, το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, κάτω από 45%. To έτερο στρατόπεδο, τη συμμαχία της Κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια, της ακροδεξιάς Λέγκας και του μεταφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, επικράτησε οριακά με 51,3% της Κεντροαριστεράς στην Τεργέστη, τη μοναδική άλλη μεγάλη ιταλική πόλη που κλήθηκε στην κάλπη. Οι μεγάλοι ηττημένοι αυτών των εκλογών ήταν η Λέγκα αλλά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων: πριν από πέντε χρόνια είχε εκλέξει δήμαρχο και στη Ρώμη και στο Τορίνο, μιλώντας για μια νέα εποχή στην ιταλική πολιτική. Η εποχή αυτή μοιάζει να κλείνει: στη Ρώμη, η απερχόμενη δήμαρχος ηττήθηκε από τον πρώτο κιόλας γύρο, αφού αποδείχθηκε ανήμπορη να προσφέρει την οποιαδήποτε προοπτική σε μια πόλη που υποφέρει από μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα και ένα χρέος ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο Τορίνο η απερχόμενη δήμαρχος δεν ήταν καν υποψήφια.

Για Ρωσία – ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ανακοίνωσε πως αναστέλλει την αποστολή της στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στην αποβολή οκτώ μελών της από τη Συμμαχία την περασμένη εβδομάδα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες για διπλωματικές δραστηριότητες με το ΝΑΤΟ αναφέρουν οι FT.

Στη Γερμανία: Το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) σε επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους στη Γερμανία, έδωσαν χθες τα αρμόδια κομματικά όργανα αναφέρει η DW. Με τη συγκατάθεση και του FDP ανοίγει πλέον ο δρόμος για συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ είχε ήδη προεξοφλήσει όχι μόνο την απόφαση του κόμματός του αλλά και την επιτυχία των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς, όπως είπε, «η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή». Σημείωσε μάλιστα ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι είχαν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες εγκρίνει την εισήγηση των ηγεσιών τους για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Για πανδημία – Βρετανία: Το σύνολο των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνει τις 300.000, αριθμός αυξημένος κατά 15% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Οσο για τους θανάτους, ανήλθαν σε 852 το επταήμερο 11-17 Οκτωβρίου, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 8,5% σε σύγκριση με το διάστημα 4-10 του ίδιου μήνα. Σημειώνεται ότι επισήμως, η πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 138.584 ανθρώπους επί συνόλου 8.449.165 καταγεγραμμένων μολύνσεων – όταν στην σαφώς μεγαλύτερη Γερμανία, τα κρούσματα ανέρχονται επισήμως σε 4.377.845 και οι θάνατοι σε 94.620. Ο απολογισμός των θυμάτων, μάλιστα, περιλαμβάνει μόνο όσους απεβίωσαν μέσα σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό. Στο μεταξύ, στα νοσοκομεία της χώρας συνέχιζαν να νοσηλεύονται χθες 7.086 ασθενείς με Covid-19. Κι αυτό παρότι πάνω από το 85% των Βρετανών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου, ενώ πάνω από το 78% έχει λάβει και τη δεύτερη.

Για Πάουελ: Ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος μαύρος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών λόγω επιπλοκών από την Covid-19. Ο Πάουελ ήταν πλήρως εμβολιασμένος, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. «Χάσαμε έναν ξεχωριστό και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας, χωρίς άλλες λεπτομέρειες για την ασθένειά του, όπως για παράδειγμα εάν έπασχε από άλλες νόσους ή εάν είχε κάνει την τρίτη δόση. Ο Πάουελ ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Ηταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που έγινε αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Προτού τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Γ. Μπους είχε διοριστεί σε ανώτατα αξιώματα από τρεις Ρεπουμπλικανούς προέδρους. Ο Μπους έσπευσε να εκφράσει τη θλίψη του. «Πολλοί πρόεδροι στηρίχθηκαν στις συμβουλές του στρατηγού Πάουελ και στην εμπειρία του» ανέφερε στην ανακοίνωσή του. Ηταν τόσο αγαπητός στους προέδρους ώστε τιμήθηκε με το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας – δύο φορές».

Για Γαλλία – Λευκορωσία: Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Λευκορωσία Νικολά ντε Μπουιγιάν ντε Λακόστ, εγκατέλειψε τη χώρα, κατόπιν αιτήματος του Μινσκ. Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας δεν εξήγησε τον λόγο για τον οποίο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να φύγει από τη χώρα ο γάλλος πρεσβευτής. Σύμφωνα με λευκορωσικά ΜΜΕ, απελάθηκε διότι δεν πήγε ποτέ να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, παρότι η πρεσβεία ανακοίνωσε πως ο διπλωμάτης είχε υποβάλλει στις 8 Δεκεμβρίου 2020 τα διαπιστευτήριά του στον υπουργό Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Μακέι. Η Γαλλία – όπως και άλλες χώρες της ΕΕ – δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου 2020, στις οποίες ο 67χρονος Λουκασένκο εξασφάλισε έκτη συναπτή θητεία.

Στην Τσεχία: Ο Μίλος Ζέμαν δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Γερουσίας, Μίλος Βίστριλ, επικαλούμενος αναφορά του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται εδώ και μία εβδομάδα ο τσέχος πρόεδρος. Ο Βίστριλ χαρακτήρισε πολύ μικρή την πιθανότητα να επιστρέψει σύντομα ο Ζέμαν στα καθήκοντά του, προσθέτοντας ότι το κοινοβούλιο πρέπει να συζητήσει αν θα ενεργοποιήσει το άρθρο του Συντάγματος με το οποίο μεταφέρονται τα προεδρικά καθήκοντα – μεταξύ αυτών και ο διορισμός νέου πρωθυπουργού, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές – σε άλλους αξιωματούχους, αναφέρει το Politico.

Για ΗΠΑ – Γεωργία: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν έφθασε χθες στη Γεωργία στην πρώτη στάση στην περιοδεία του σε συμμαχικές προς τις ΗΠΑ χώρες στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο να παραδώσει μήνυμα υποστήριξης απέναντι στις απειλές από τη Ρωσία. Ο πρώτος επικεφαλής του Πενταγώνου που επισκέπτεται τη Γεωργία από το 2014, σκοπεύει να ανανεώσει το πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης και να επιδείξει την προσήλωση της Αμερικής στην Τιφλίδα, η οποία επιθυμεί εδώ και χρόνια να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ αναφέρουν οι NYTimes. «Επιβεβαιώνουμε και ενισχύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ανώτατος στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, λίγο πριν από το ταξίδι. Ρωσικά στρατεύματα υπάρχουν σε δύο περιοχές που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, την Αμπχαζία και τη νότια Οσετία, με τη Μόσχα να αντιτίθεται σφόδρα σε οποιαδήποτε κίνηση αλλαγής του καθεστώτος σύνδεσης της Τιφλίδας με το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει προγράμματα εκπαίδευσης του στρατού της Γεωργίας εδώ και χρόνια, με στόχο να αναπτυχθεί η λειτουργική σύνδεσή του με το ΝΑΤΟ καθώς και να ενισχυθεί η εδαφική άμυνα. Το τρέχον πρόγραμμα λήγει τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάζεται να προσέξει περισσότερο τη Γεωργία προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή στροφή της προς τη Ρωσία ή την Κίνα, σχολιάζει ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης Ντέιβιντ Κράμερ. «Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ελαστική όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Μόσχα». Από τον Τιφλίδα, ο Οστιν θα ταξιδέψει σε άλλες δύο χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, με το ίδιο μήνυμα στήριξης απέναντι στη Ρωσία. Το Πεντάγωνο θεωρεί την περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Τον τελευταίο καιρό οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή έρχονται επικίνδυνα κοντά με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. Τον Ιούνιο, ρωσικά πλοία και αεροσκάφη παρενόχλησαν ολλανδικά και βρετανικά στρατιωτικά πλοία που έπλεαν κοντά στην Κριμαία.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα