back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σύνταξη από τρεις πηγές θα λαμβάνουν οι μελλοντικοί δικαιούχοι

Διαβάστε επίσης

Σύνταξη από τρεις πηγές θα λαμβάνουν οι μελλοντικοί δικαιούχοι, οι οποίοι θα υπάγονται στο νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, μετά και την αναμόρφωση της επικούρισης.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του «Economist», συνταξιούχος του νέου συστήματος θα λαμβάνει:

– την εθνική σύνταξη η οποία υπόκειται στο δημοσιονομικό κίνδυνο,

– την ανταποδοτική σύνταξη η οποία υπόκειται σε δημογραφικό κίνδυνο και

-την επικουρική κεφαλαιοποιητική σύνταξη, η οποία υπόκειται στο κίνδυνο των αγορών.

«Επειδή, οι τρεις αυτοί οι κίνδυνοι δεν έχουν πολύ ισχυρή θετική συσχέτιση, το συνολικό ρίσκο για ολόκληρο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αλλά και για τις συντάξεις, είναι πολύ – πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα ισχύοντα», διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, σήμερα το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν διανεμητικό.

Δηλαδή, οι συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ως προς την βιωσιμότητα του συστήματος στο μέλλον δεδομένου ότι, η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους είναι 1 προς 1,7, καθώς παρατηρείται ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού.

Με το νέο σύστημα, εισάγονται κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στην επικουρική ασφάλιση, η οποία πλέον θα λειτουργεί ως προσωπική αποταμίευση και της μακροπρόθεσμη επένδυση, υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα