back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πώς συνταξιοδοτούνται όσοι οφείλουν – Αυξημένα ποσά, σημεία προσοχής και ειδικές προβλέψεις

Διαβάστε επίσης

Αυξημένα όρια οφειλών για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να διασφαλίσουν την συνταξιοδότηση τους, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Η χορήγηση της σύνταξης θα μπορεί να γίνει κανονικά, με ένταξη σε ρύθμιση των χρεών που προϋπάρχουν, αν η οφειλή είναι έως 20.000 ευρώ (από 15.000)για όλα τα Ταμεία και έως 6.000 ευρώ (από 4.000) για τον ΟΓΑ.

Αν η οφειλή έχει προκύψει από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, το όριο για τη χορήγηση σύνταξης ανέρχεται, επίσης, στα 20.000 ευρώ.

Η εξόφληση του χρέους θα γίνεται με παρακράτηση της οφειλής από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σε έως 60 μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα είναι τα 50 ευρώ.

Ειδικές προβλέψεις

– Στις περιπτώσεις που η οφειλή από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπερβαίνει τα όρια που θέτει η απόφαση.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η εξόφληση του χρέους, πέραν του ορίου των 20.000 ευρώ για όλα τα Ταμεία ή των 6.000 ευρώ για τον πρώην ΟΓΑ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την γνωστοποίηση της οφειλής. Εάν τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονικό όριο, τότε η έναρξη καταβολής της σύνταξης, θα πραγματοποιείται από την πρώτη του επόμενου μήνα από την εξόφλησή του.

Αν ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών το υπερβάλλον ποσό, τότε η έναρξη καταβολής της σύνταξης οριοθετείται την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από εκείνον που θα πραγματοποιηθεί η σχετική καταβολή.

– Σε περίπτωση που κοινοποιηθεί οφειλή σε ασφαλισμένο που έχει υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ο ασφαλισμένος υποχρεώνεται πάλι να καταβάλλει μόνο το υπερβάλλον ποσό για να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και όχι το σύνολο της οφειλής του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το αίτημα συνταξιοδότησης απορριφθεί, επειδή ο οφειλέτης – υποψήφιος συνταξιούχους δεν κατέβαλλε εμπρόθεσμα το υπερβάλλον ποσό, τότε θα πρέπει να υποβάλλει εκ νέου αίτηση συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, θα προκύψει μια νεότερη οφειλή, σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της νεότερης αίτησης. Θα κοινοποιηθεί στον οφειλέτη καινούργιο έγγραφο οφειλής όπου θα του δίνεται πάλι η δίμηνη προθεσμία εξόφλησης, μόνο του υπερβάλλοντος ποσού.

– Σε περίπτωση υποψήφιων συνταξιούχων, που συνεχίζουν να εργάζονται, οι όποιες οφειλές προκύψουν μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, δεν προσμετρώνται στο συνολικό αρχικό ποσό που έχει προκύψει. Επίσης, ο πρόσθετος χρόνος ασφάλισης μετά το αίτημα συνταξιοδότησης, θα συνυπολογιστεί κανονικά στο τελικό ποσό της σύνταξης. Όπως είναι γνωστό, κάτι τέτοιο συμβαίνει αφού πρώτα υπάρξει διακοπή του ασκούμενου επαγγέλματος και υποβληθεί σχετική αίτηση.

– Σε περίπτωση που ο υποψήφιος συνταξιούχος, ως ασφαλισμένος, είχε ρυθμίσει την οφειλή του σε δόσεις και τις κατέβαλε κανονικά μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, τότε το ύψος των οφειλών του καθορίζεται βάσει του εναπομείναντος ποσού της ρυθμισμένης οφειλής.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα