back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Στο τραπέζι οι επιλογές αντίδρασης έναντι της Άγκυρας

Διαβάστε επίσης

Προς την κατάρτιση ενός εγγράφου επιλογών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), αναφορικά με το πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στη μη βελτίωση της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, προσανατολίζονται οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην σχετική Δήλωση του Ιουλίου εκ μέρους των 27 και ήταν σαφής ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δεν έχει υπάρξει ανατροπή των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας. Πρόσθεσε δε ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας δημιουργεί ένταση στην Κύπρο και υπονομεύει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ Μπορέλ παράλληλα εξέφρασε την αλληλεγγύη του τόσο προς την Κύπρο, όσο και προς την Ελλάδα. Κατέληξε ότι συμφωνήθηκε να δοθεί εντολή στην ΕΥΕΔ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσουν επιλογές με προτεινόμενα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τον λόγο έλαβε πρώτος ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, αφού παρουσίασε τόσο τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην περιοχή των Βαρωσίων όσο και την παρενόχληση του Nautical Geo από τουρκικά πολεμικά σκάφη, τόνισε ότι η Τουρκία δεν σέβεται τις δηλώσεις της Ε.Ε. και του ΣΑΗΕ και ότι συνεχίζει να κινείται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την προετοιμασία σχετικών προτάσεων από την ΕΥΕΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στήριξε πλήρως την παρέμβαση του Κύπριου ομολόγου του και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τραβηχτεί μια κόκκινη γραμμή όσον αφορά τις παράνομες και απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες. Τόνισε ότι, όπως τα υπόλοιπα κράτη- μέλη δείχνουν αλληλεγγύη έναντι των ενεργειών της Λευκορωσίας, πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Η πρόταση του κ. Μπορέλ, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο δια βοής, καθώς τουλάχιστον άλλα εννέα Κράτη Μέλη εκφράστηκαν ενθέρμως υπέρ, ενώ καμία χώρα δεν αντιτάχθηκε.

Η Ελλάδα, πάντα σε στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένει από την ΕΥΕΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υποβολή των σχετικών προτάσεων, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα