back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από τις 25 Οκτωβρίου η πληρωμή συντάξεων – Ποιοι περιμένουν αναδρομικά και αυξήσεις

Διαβάστε επίσης

Aπό τις 25 έως και τις 27 του μηνός, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, θα ενσωματωθούν οι αυξήσεις για δικαιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ενώ θα καταβληθούν και αναδρομικά σε όσους δεν τα έχουν λάβει.

Εντωμεταξύ, στις 16 ανέχονται οι ψηφιακές υπηρεσίες για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μέσω της εφαρμογής myEFKAlive.

Αναλυτικότερα:

Τη Δευτέρα 25 του μηνός, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) με ΑΜΚΑ σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) με ΑΜΚΑ σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), ενώ

Την Παρασκευή 29 του μηνός, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Ωστόσο, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου οι συντάξεις θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου.

Αναδρομικά

Ως προς τα αναδρομικά, για τους 29.000 νέους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν πληρώθηκαν λόγω πολυπλοκότητας της υπόθεσης τους, προβλέπεται ότι θα τα λάβουν μέσω εμβόλιμης πληρωμής στις 29 του μηνός, ενώ για άλλες 215.000 σύνθετες περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων -με αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 -η εξέταση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, εκτιμάται πως μόνο το 20-25% (40.000- 50.000 ) εξ’ αυτών δικαιούνται και τελικά θα λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Εντωμεταξύ, στην αύξηση των διαδικασιών και τη γεωγραφική επέκταση του myEFKAlive προχωρούν τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η δυνατότητα εξυπηρέτησης του πολίτη από υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ μέσω βιντεοκλήσης καλύπτει πλέον γεωγραφικά τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου καθώς και τους κατοίκους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στόχος είναι έως το τέλος του έτους να επεκταθεί σε όλη τη νησιωτική χώρα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε όλη την Επικράτεια.

Επιπλέον, με την προσθήκη τεσσάρων ακόμα διαδικασιών αυξάνονται σε 16 οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας και διευκολύνουν τις συναλλαγές των πολιτών με τον e-ΕΦΚΑ. Οι τέσσερις νέες διαδικασίες είναι:

1. Βεβαίωση εγγραφής για μη μισθωτούς

2. Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης για μη μισθωτούς

3. Διεκπεραίωση αιτήματος για χρόνο ασφάλισης σε περίπτωση απώλειας ενσήμων (για ασφαλισμένους τ. ΙΚΑ)

4. Διεκπεραίωση αιτήματος για την έκδοση Απογραφικού Δελτίου Αγροτών

Οι υπόλοιπες 12 διαδικασίες που ήδη παρέχονται από το myEFKAlive είναι οι εξής:

1. Επίδομα ασθενείας

2. Επίδομα μητρότητας

3. Ηλεκτρονική Αίτηση Εξόδων Κηδείας (συνταξιούχων και μισθωτών τ. ΙΚΑ)

4. Βεβαίωση ασφάλισης (Χρόνου ασφάλισης – Προϋπηρεσία)

5. Αλλαγή στοιχείων Μητρώου

6. Ασφαλιστική Ικανότητα

7. Παραλαβή Απόφασης ΚΕΠΑ

8. Απογραφή Ασφαλισμένου

9. Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης

10. Βεβαίωση Απογραφής

11. Αίτηση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος σύνταξης

12. Παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης.

Η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι εύκολη και απλή και γίνεται είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), είτε της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Ο πολίτης εισέρχεται στην υπηρεσία με την χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet και μπορεί να κλείνει το ραντεβού του ημέρα σε και ώρα που τον εξυπηρετεί, από τον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου του ή ακόμα και από το κινητό του. Την ημέρα του ραντεβού ο ενδιαφερόμενος συνδέεται μέσω βιντεοκλήσης με έναν υπάλληλο του ΕΦΚΑ προκειμένου να υποβάλει αιτήσεις για πιστοποιητικά, επιδόματα ή για να ενημερωθεί για ένα συνταξιοδοτικό ή ασφαλιστικό του ζήτημα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα