back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Τορκί Μπαρ» του Νίκου Βεργέτη

Διαβάστε επίσης

«Είχε αρχίσει να μεταμορφώνεται. Μια κατσαρίδα γεννιόταν μέσα του. Μια κατσαρίδα που σαν αρχαίος δαίμονας ήθελε να καταλάβει την ψυχή και το σώμα του. Μια λαίμαργη κατσαρίδα έτοιμη για όλα».

Τι μπορεί να ενώνει έναν Σκωτσέζο ιδιοκτήτη μπαρ στη Νέα Σμύρνη, έναν καταθλιπτικό μεσήλικα «που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τον θάνατό του» και δύο αδέλφια, ιδιοκτήτες ενός εκκεντρικού γραφείου μνημοσύνων; Ο Σκωτσέζος Τζιμ, ποδοσφαιριστής στην Τορκί Γιουνάιτεντ, έχει έρθει με τον συναθλητή και εραστή του στην Αθήνα, ο Άρης αισθάνεται ότι έχει μέσα του μια κατσαρίδα που του τρώει τα σωθικά, ενώ τα αδέλφια Άγρα ψάχνουν να βρουν έναν εποικοδομητικό τρόπο για να επιβιώσουν σε μια αδυσώπητη πόλη. Όλοι περίεργοι συνταξιδιώτες, οι οποίοι ενώνονται μέσω της θλίψης, της απώλειας και της αγάπης τους για το αλκοόλ σε ένα εναλλακτικό μπαρ.

Ο Νίκος Βεργέτης, μετά τη νουβέλα του «Χόλι Μάουντεν» και τη συλλογή διηγημάτων «Ιπποκράτους και Ασκληπιού γωνία», επιστρέφει με ένα δεύτερο μυθιστόρημα –ύμνο στη σημασία της συντροφικότητας, έχοντας ως πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος έχει μία ιστορία στο ενεργητικό του άξια για να ειπωθεί. Πόσο μάλλον όταν οι πρωταγωνιστές εδώ έχουν βιώσει βαθιά τη ματαίωση και την απογοήτευση και παλεύουν να βρουν τη δυσπρόσιτη ελευθερία, η οποία και όταν έρχεται δεν είναι πλέον αυτό που ίσως επιθυμούν.

«Στο Τορκί Μπαρ ο χρόνος κυλούσε αλλιώτικα. Σε αυτό το απάγκιο των κατατρεγμένων, το κυλινδρικό καφεκόκκινο μαξιλάρι κατά μήκος της μπάρας υπέμενε μητρικά σχεδόν τους ασήκωτους απ’ τους καημούς αγκώνες των ημιμεθυσμένων θαμώνων που προσπαθούσαν βουτηγμένοι μέσα στη δυστυχοευτυχία τους να καβαλήσουν τον κεραυνό για να τη βγάλουν καθαρή μέχρι το επόμενο πρωί».

Το «Τορκί Μπαρ» του Νίκου Βεργέτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έρμα.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα