back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θ. Πλεύρης: Αρχές του 2022 τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα – Καμία συζήτηση για “μωβ περιοχές”

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε  ότι τις αρχές του 2022 θα φτάσουν τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, ωστόσο, για τους επόμενους μήνες η μόνη αξιόπιστη θωράκιση παραμένει το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος μίλησε σήμερα το πρωί στο MEGA, στόχος είναι να μην νοσήσει κανείς και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

«Πολλές φορές δεχόμαστε ερωτήσεις για το τι γίνεται με τα μονοκλωνικά και με τις νέες θεραπείες για την COVID 19», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τόνισε πως όντως υπάρχουν ελπιδοφόρες θεραπείες και με χάπια από δύο-τρεις συγκεκριμένες εταιρείες. «Είμαστε σε συνεννόηση και ως Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ξεχωριστά ως Ελλάδα να πάμε σε αυτές τις προμήθειες. Όμως, αξιόπιστα στοιχεία για αυτές τις θεραπείες δεν θα έχουμε πριν την έναρξη του 2022. Επομένως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν οι πολίτες ότι για το επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο η μοναδική μας θωράκιση, πέρα από τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι ο εμβολιασμός», επεσήμανε.

Ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε πως ήδη έχει κάνει συναντήσεις με όλες τις εταιρείες που έχουν αυτές τις δυνατότητες και πως το μικρότερο χρονικό διάστημα για τη διαθεσιμότητά τους είναι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι αυτό μπορεί να φτάσει και 7 ή 8 μήνες.

«Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό. Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για covid και 50% για non covid. Από τότε που ο καθένας μπορεί αν εμβολιαστεί δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε επίσης πως δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς, για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, ενώ έρχονται περίπου 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 

«Στους εμβολιασμούς τα νούμερα είναι πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη επιδημιολογική κατάσταση, που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από τον μέσο όρο. Γίνεται προσπάθεια να πιεστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα για όσους είναι άνω των 60 ετών. Το 87% με 90% στις ΜΕΘ προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ μόλις το 10% προέρχεται από εμβολιασμένους», είπε αρχικά ο υπουργός.

«Δεν είμαστε εναντίον των ανεμβολίαστων. Εχθρός μας είναι ο κορονοϊός. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινδυνεύουμε λιγότερο να βρεθούμε σε ΜΕΘ εάν έχουμε εμβολιαστεί».

Όπως είπε ο ίδιος, ένας 60χρονος που έχει εμβολιαστεί έχει 94% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά.

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε τέλος, πως το υπουργείο είναι αμείλικτο σε διαδικασίες εκβιασμού σε γιατρούς που προσπαθούν να κάνουν και τη δουλειά του και για παράδειγμα τους εμποδίζουν να διασωληνώσουν».

“ΜΩΒ ΠΕΡΙΟΧΕΣ” 

«Δεν υπάρχει συζήτηση από το υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή μέτρων για μωβ περιοχές δεν ξέρω τι γίνεται στην επιτροπή. “Εμείς δεν συζητάμε αλλαγή του μοντέλου που ανακοινώσαμε (σ.σ. στις 6 Οκτωβρίου)” δήλωσε ο υπ. Υγείας Θανος Πλεύρης απαντώντας σήμερα το πρωί στα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας  για επιβολή του χαρακτηρισμού ” μωβ περιοχή ” σε εκείνες τις περιφέρειες  με υψηλά επίπεδα ανεμβολίαστων όπου ο κορονοιός εμφανίζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Ο Θάνος Πλέυρης διευκρίνισε ότι αυτό που συζητείται είναι να απλοποιηθούν τα μέτρα και να γίνουν κοινά τα μέτρα στους μεικτούς χώρους για να γίνονται πιο κατανοητά. «Να μην ισχύουν, δηλαδή, διαφορετικοί κανόνες σε σούπερ μάρκετ, σε κομμωτήρια κ.α.» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ επιτροπή των ειδικών για την πανδημία μελετά την εφαρμογή των «Μωβ περιοχών» ως ένα εναλλακτικό σχέδιο ώστε οι πολύ επιβαρυμένες περιοχές να έχουν κάποιες προστατευτικές δικλείδες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει εντός της εβδομάδας, πιθανόν την Τρίτη την εφαρμογή του μέτρου να τεθούν σε υψηλή υγειονομική επιφυλακή οι πλέον επιβαρυμένες περιοχές

Σύμφωνα με αυτές, στις «μωβ περιοχές» θα ισχύει η χρήση μάσκας παντού ενώ στα ΜΜΜ θα χρειάζεται διπλή μάσκα.

Για το υπ. Υγείας πονοκέφαλος παραμένει ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών, ιδίως όσων ξεπερνούν το εξηκοστό έτος, σημείωσε  ο υπουργός Υγείας : 

«Όπως έχουμε πει, έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του γενικού πληθυσμού και πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Υπάρχει, όμως, ένα ιδιαίτερο θέμα: Αυτό το ποσοστό είναι ανισομερώς κατανεμημένο. Υπάρχουν, δηλαδή, περιοχές -ειδικά στη βόρεια Ελλάδα- που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο και εκεί η επιδημιολογική κατάσταση είναι πιο έντονη. Γίνεται μία προσπάθεια να πειστούν οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικά στους άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί το 80%, αλλά παραμένουν ανεμβολίαστοι περίπου 600.000 συμπολίτες μας και αυτοί αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες, υπό την έννοια ότι παράγουν πολύ βαριές νοσηλείες».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ξεκάθαρα μηνύματα, τονίζοντας πως οι αριθμοί λένε την αλήθεια, καθώς το 87%-90% στις ΜΕΘ προέρχονται από συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι, ενώ μόλις το 10% από τους εμβολιασμένους.

 

‘Ελενα Μπρέγιαννη , Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα