back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πιο «πράσινο» δακτύλιο επιθυμούν οι Αθηναίοι

Διαβάστε επίσης

Αρκετές χιλιάδες οχήματα θα αφήσει εκτός κέντρου της Αθήνας το «πρασίνισμα» του δακτυλίου, ο οποίος επιστρέφει στη ζωή των Αθηναίων από τις 25 Οκτωβρίου,  με μεγάλη μείωση στα «ελευθέρας» για κατ΄ εξαίρεση κυκλοφορία εντός των ορίων του, τα οποία δίνονταν αφειδώς μέχρι σήμερα.

Με τα νέα μέτρα ουσιαστικά εκτός δακτυλίου μένουν όλα τα οχήματα κατηγορίας Euro 5 ανεξαρτήτως εκπομπών ρύπων, καθώς επίσης και ένα υπολογίσιμο τμήμα του συνόλου των επιβατηγών οχημάτων Euro 6 στην Αττική, τα οποία υπερβαίνουν σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα 120 gr.

Τι λένε πολίτες και οδηγοί

Υπέρ της αυστηροποίησης του υφιστάμενου πλαισίου εισόδου των οχημάτων στον Δακτύλιο τάσσεται η πλειοψηφία των Αθηναίων οδηγών, υπό την προϋπόθεση να τεθούν υπόψιν των αρμοδίων σειρά επί πρόσθετων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων (νοσοκομειακοί, γιατροί κ.α.).

Η αυστηροποίηση του πλαισίου εισόδου των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας θα αποτελέσει μέτρο αποσυμφόρησης από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους του κέντρου και πέριξ, υποστηρίζουν πολίτες και οδηγοί, σε σχετικό ρεπορτάζ του 9.84. Προτάσσουν την αναγκαιότητα του μέτρου, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα εξαιρούνται ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που μετακινούνται καθημερινά με οχήματα στις εργασίες τους, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία.

Στον αντίποδα, καταγράφονται και ορισμένες άλλες απόψεις οδηγών που εμφανίζονται να διαφωνούν με την αυστηροποίηση εισόδου των οχημάτων στον Δακτύλιο. Υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του νέου δακτυλίου θα ξεβολέψει όσους μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν τα οχήματα τους για την καθημερινή τους μετακίνηση στις εργασίες τους στο κέντρο της Αθήνας. Αφενός αναγνωρίζουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους της Αθήνας, αλλά αφετέρου ζητούν την επανεξέταση του υφιστάμενου πλαισίου, με στόχο πάντα την ελεύθερη είσοδο επί πρόσθετων κατηγοριών οχημάτων στον Δακτύλιο.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της διυπουργικής σύσκεψης σχετικά με την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, εκτός των μονών – ζυγών τα οποία θα συνεχίσουν να μπορούν να κυκλοφορούν εναλλάξ τις καθημερινές, εντός του Δακτυλίου της Αθήνας θα κυκλοφορούν ελεύθερα:

  • τα ηλεκτρικά οχήματα,
  • τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα,
  • τα υβριδικά οχήματα και
  • τα οχήματα κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.

Παράλληλα περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των αδειών που θα χορηγηθούν για κατ΄ εξαίρεση κίνηση εντός του Δακτυλίου. Στόχος είναι οι εν λόγω άδειες να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, ενώ αναθεωρείται προς το αυστηρότερο, το πλαίσιο φορτοεκφορτώσεων.

Για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, αυστηρό σχέδιο αστυνόμευσης.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα