back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Τσακίρης: Για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα παίξει βασικό ρόλο ο «έξυπνος δήμος»

Διαβάστε επίσης

Για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα παίξει βασικό ρόλο ο «έξυπνος δήμος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, αναφορικά με το συνέδριο της ΚΕΔΕ και το ΕΣΠΑ.

«Ο κ. Πιερρακάκης θα μας κάνει όλους ψηφιακούς άρα και τους δήμους και κάποιος πρέπει να τα πληρώσει όλα αυτά, το μεγαλύτερο κομμάτι θα είναι από το νέο ΕΣΠΑ και ένα μικρότερο κομμάτι από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

«Δεν έχουμε τάξει κάτι συγκεκριμένο. Καταρχήν οι δήμοι χρηματοδοτούνται μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ για έργα που κάνουν μέσω των Περιφερειών και είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτό σε έργα μικρής υποδομής όπως επίσης και σε δράσεις κοινωνικές από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο το κομμάτι πάλι τον ΠΕΠ», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι δεδομένο ότι το ΕΣΠΑ δεν θα πάει χαμένο όπως δεν πάει χαμένο και το υφιστάμενο ΕΣΠΑ που τελειώνει με πάρα πολύ καλή απορρόφηση. Πρέπει να είμαστε τώρα σε ποσοστό πάνω από 70% αλλά είναι δεσμευμένο δεν υπάρχει πόρος διαθέσιμος για νέα έργα. Υπάρχει “υπερδέσμευση” δηλαδή έχουμε περισσότερα ενταγμένα έργα από τον προϋπολογισμό, ελπίζουμε να φτάσουμε ακριβώς στο ποσό να μην χρειαστεί να πληρώσουμε με εθνικούς πόρους αλλά και να πληρώσουμε πάλι καλά είναι γιατί είναι επενδύσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Δεν μας λείπει το όραμα, δεν μας λείπουν τα χρήματα αυτό που μας λείπει διαχρονικά είναι η ωρίμανση των έργων. Αρκετά έργα δεν ωριμάζουν και δεν μπορούν να μπουν παρότι είναι δεσμευμένα τα χρήματα, δεν φταίμε εμείς. Σαν υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων έχουμε υπηρεσίες που βοηθάμε τους τελικούς δικαιούχους αυτούς δηλαδή που επωφελούνται και κάνουν το έργο. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε έργα, πιέζουμε με τεχνική βοήθεια, με διάφορα εργαλεία ώστε να ωριμάσουν τα έργα, να δημοπρατηθούν, να αρχίσουν να υλοποιούνται και να πληρώνονται από ευρωπαϊκούς πόρους», σημείωσε επεξηγηματικά ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς τι είδους δημοτικά έργα θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Τσακίρης απάντησε: «Για τους δήμους αφορά τις «έξυπνες πόλεις», από το ΕΣΠΑ είναι γύρω στα 230 εκατομμύρια ευρώ αλλά υπάρχουν και άλλες δράσεις που είναι μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων ένας δημοτικός δρόμος, οτιδήποτε άλλο αυτά ακόμα είναι πολύ νωρίς για να σας πω ακριβή αριθμό».

Σε σχέση με τους δήμους ο υφυπουργός σημείωσε: «Εμείς δίνουμε το όραμα και τη χρηματοδότηση δεν μπορούμε να κάνουμε το έργο, το έργο θα το κάνει το συγκεκριμένο ο δήμος. Σε αυτό που με ρωτάτε αν έχει αλλάξει η νοοτροπία των δημάρχων δεν μπορώ να σας απαντήσω , θα φανεί στην πράξη. Το ΕΣΠΑ έχει υπηρεσία τη ΜΟΔ, η οποία είναι μια ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου που πληρώνεται από ευρωπαϊκούς πόρους που η δουλειά της είναι να βοηθάει αδύναμους δικαιούχους που σημαίνει και αδύναμους δήμους να κάνουν έργα αλλά μόνο υποστηρικτικά. Αν ο δήμαρχος δεν το θέλει δεν μπορούμε να τον πείσουμε εμείς αλλά θεωρώ όλο αυτό το smart cities, που έχουμε αργήσει ήδη στην Ελλάδα να το κάνουμε, είναι 100% για τον πολίτη. το όφελός του θα είναι τεράστιο».

Κλείνοντας ο κ. Τσακίρης σημείωσε: «Έχουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ με αρχή μέση και τέλος, ξέρουμε ακριβώς πως θα ξεκινήσουμε και πως θα πάμε προκειμένου ούτε ένα ευρώ να χαθεί αλλά και όλα τα ευρώ να πολλαπλασιαστούν για την οικονομία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα