back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λέκκας: 30 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν χθες στον Κηφισό – Χρειαζόμαστε νέες δομές για την κλιματική κρίση

Διαβάστε επίσης

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στην κακοκαιρία Μπάλλος που πλήττει τη χώρα.
Πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα, σημείωσε μάλιστα μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας. Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα», εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

Η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό, ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους, σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Μόλις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική  ομάδα 46 επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο υπό τους καθηγητές Ευθύμιο Λέκκα, Νικόλαο Βούλγαρη και Στέλιο Λοΐζο προειδοποίησαν με μελέτη τους ότι τα καμένα εδάφη θα επιδεινώσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης γιαυτό πρέπει  να δοθεί προσοχή στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς οι βροχοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών.

Όπως επισημαίνεται, οι πυρκαγιές του Αυγούστου ήταν από τις πιο καταστροφικές των τελευταίων δεκαετιών, καθώς προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε πολλαπλά δασικά οικοσυστήματα. Η επόμενη ημέρα , ειδικώς τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς οι πυρκαγιές επηρεάσαν τις υδρο-γεωμορφολογικές διαδικασίες στις καμένες περιοχές. Θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της διάβρωσης και των ρυθμών μεταφοράς φερτών υλικών, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση της συχνότητας των πλημμυρών, της μεταφοράς υλικών και των κατολισθήσεων, για μια περίοδο που δεν μπορεί να εκτιμηθεί σαφώς, αλλά κυμαίνεται από 2 έως 15 χρόνια

Πρόσφατα ο κ. Αναστάσιος Στάμου, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδραυλικής του ΕΜΠ σε άρθρο του στην Καθημερινή ιεράρχησε τις τέσσερις φάσεις των απαιτούμενων ενεργειών.  

“Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της πρόκλησης πλημμύρας – λασπορροής πραγματοποιούμε μια σειρά ενεργειών, μέτρων και δράσεων σε τέσσερις φάσεις, με διττό στόχο: πρώτον, τη μείωση της πιθανότητας να συμβεί η πλημμύρα – λασπορροή, όπως π.χ. με έργα συγκράτησης των φερτών υλικών ανάντη τεχνικών έργων διάβασης, και δεύτερον, τη μείωση των επιπτώσεων της πλημμύρας – λασπορροής, όπως π.χ. με την εγκατάσταση δικτύων παρακολούθησης και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών (ΣΕΠΠ)”. Ο καθηγητής του ΕΜΠ σημειώνει στο άρθρο του ότι  οι ενέργειες της τρίτης φάσης περιλαμβάνουν  “τη σύνταξη εξειδικευμένου για τις καμένες περιοχές Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Πλημμύρα – Λασπορροή (αντίστοιχο του «Δαρδάνου»), την ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, τον καθαρισμό των χειμάρρων από τα καμένα φερτά υλικά και δέντρα και την κατασκευή μικρών έργων συγκράτησης φερτών υλικών.”

” Στην τέταρτη φάση, καταγήγει ο καθηγής Στάμου “πραγματοποιούμε ενέργειες μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης της πλημμύρας – λασπορροής, που περιλαμβάνουν κυρίως τον σχεδιασμό και την κατασκευή πράσινων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και την εγκατάσταση ΣΕΠΠ. Για παράδειγμα λεκάνες ανάσχεσης και αναβαθμοί για τη συγκράτηση των απορροών και των φερτών υλικών, έργα εμπλουτισμού υδροφόρου ορίζοντα με τα νερά της βροχής κλπ ….”  “Οι παραπάνω ενέργειες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και οι πρώτες από αυτές να έχουν υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό πριν από τον Νοέμβριο, που είναι ο μήνας με τις καταστροφικότερες πλημμύρες στην Αττική , ενώ μεγάλη σημασία έχει η ενημέρωση/εκπαίδευση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ιδίως των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, των οποίων η ενεργός συμμετοχή στην αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμύρας – λασπορροής είναι εξαιρετικά σημαντική.”

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα