back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε σήμερα τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη, επαναφέροντας τη χώρα στο Συμβούλιο τρία χρόνια αφότου η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το 47μελές Συμβούλιο κατηγορώντας το για χρόνια προκατάληψη κατά του Ισραήλ και για έλλειψη μεταρρυθμίσεων.

Η υποψηφιότητα των ΗΠΑ για να επιστρέψουν στο Συμβούλιο έλαβε 168 ψήφους στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην 193μελή Γενική Συνέλευση. Οι ΗΠΑ δεν έλαβαν αρνητική ψήφο. Συνεπώς η Ουάσινγκτον, που θα αρχίσει την τριετή θητεία της την 1η Ιανουαρίου, θα βρεθεί ενώπιον του Πεκίνου και της Μόσχας, οι οποίοι ξεκίνησαν τις θητείες τους στο Συμβούλιο φέτος.

Δεκαοκτώ χώρες ήταν υποψήφιες για 18 θέσεις. Η θητεία τους αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2022. Οι ΗΠΑ έλαβαν τον δεύτερο μικρότερο αριθμό ψήφων, ξεπερνώντας μόνο την Ερυθραία, η οποία έλαβε 144 ψήφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο δεσμευόμενος ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής και η κυβέρνησή του δεν διστάζει να επικρίνει την Κίνα αναφορικά με τους χειρισμούς της στο Χονγκ Κονγκ, την επαρχία Σιντζιάνγκ και την Ταϊβάν και να εγκαλεί τη Ρωσία.

Ωστόσο, με βάση μια έρευνα του Reuters, οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν δείχνουν ότι οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες έχουν παραμεριστεί πολλές φορές υπέρ εθνικών προτεραιοτήτων ασφάλειας και της συνεργασίας με ξένες δυνάμεις.

«Οι ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν πόσο σοβαρή είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν στο να καταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κέντρο της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ, Λουίς Σαρμπονό. «Με πολλά εσφαλμένα βήματα μέχρι στιγμής, θα πρέπει να αξιοποιήσουν το χρόνο τους στο Συμβούλιο για να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο μεταξύ φίλων όσο και μεταξύ εχθρών», συμπλήρωσε.

Οι υποψήφιες χώρες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκλέγονται σε γεωγραφικές ομάδες για να εξασφαλιστεί πιο διερευνημένη εκπροσώπηση. Οι χώρες μέλη δεν μπορούν να υπηρετούν περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.

Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε επίσης το Καζακστάν, τη Γκάμπια, το Μπενίν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μαλαισία, την Παραγουάη, την Ονδούρα, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, το Μαυροβούνιο και τη Λιθουανία και επανεξέλεγε το Καμερούν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Ινδία και την Αργεντινή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα