back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Βενεζουέλα παρέλαβε 900.000 δόσεις του Abdala της Κούβας

Διαβάστε επίσης

Η Βενεζουέλα παρέλαβε χθες Κυριακή 900.000 δόσεις του ενός από τα κουβανικά εμβόλια για την COVID-19, ενώ αναμένει συνολικά 15 εκατ. δόσεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αν και το εμβόλιο δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Σήμερα, έφθασαν στη Βενεζουέλα 900.000 του Abdala», ανέφερε με ικανοποίηση ο πρόεδρος Μαδούρο.

Η εξέλιξη ακολουθεί την ανακοίνωση του προέδρου ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία σε όλα τα επίπεδα από την 25η Οκτωβρίου.

Επικαλέστηκε το γεγονός ότι η χώρα θα παραλάβει «όχι λιγότερες από 15 εκατομμύρια δόσεις ώστε να εμβολιαστούν πέντε εκατομμύρια συμπατριώτες», καθώς το Αμπντάλα χορηγείται σε τρεις δόσεις.

Η Βενεζουέλα αρχικά βασίστηκε στο πρόγραμμα ανοσοποίησης για την COVID-19 στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό της φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm, που χορηγούνται σε δύο δόσεις.

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση άρχισε να αξιοποιεί το Αμπντάλα, παρά τις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις γιατρών.

Η εξάλλου παρέλαβε την 7η Σεπτεμβρίου μια πρώτη πατρίδα εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX του ΠΟΥ, που σκοπό έχει να εξασφαλίσει δίκαιη πρόσβαση στις φτωχές χώρες και σε αυτές με μεσαία εισοδήματα. Επρόκειτο για 700.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής Sinovac. Το Καράκας προβλέπεται να προμηθευτεί κάπου 12 εκατ. δόσεις.

Ο κ. Μαδούρο διαβεβαίωσε χθες ότι εντός ημερών, η Βενεζουέλα «θα φθάσει το 50% του επιλέξιμου με βάση την ηλικία πληθυσμού για να εμβολιαστεί που θα έχει λάβει δύο δόσεις». Στόχος της κυβέρνησής του είναι να εμβολιαστεί το 70% των κάπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (ΠΑΟΥ), το τμήμα του ΠΟΥ το οποίο είναι αρμόδιο για την Αμερική, η Βενεζουέλα έχει χορηγήσει ως αυτό το στάδιο δύο δόσεις σε 5,9 εκατ. ανθρώπους.

Το Καράκας κάνει λόγο για περίπου 5.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμό πολύ υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), την αντιπολίτευση και ιατρικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποίησε εναντίον του επαπειλούμενου «τρίτου κύματος». Το δεύτερο κύμα, που χτύπησε τη χώρα τον Μάρτιο, προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα