back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ξεπαγώνουν» από το 2022 οι δεσμευμένοι λογαριασμοί οφειλετών του δημοσίου

Διαβάστε επίσης

Στη σταδιακή, και υπό προϋποθέσεις, αποδέσμευση τραπεζικών τους λογαριασμών οι οποίοι δεσμεύτηκαν για χρέη προς το δημόσιο προχωρά από τις αρχές του 2022 το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε συνεπείς φορολογούμενους να αποκτήσουν ρευστότητα και να τακτοποιήσουν τις όποιες υποχρεώσεις τους,μεταξύ αυτών και τις τρέχουσες υποχρεώσεις στην εφορία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση του δεσμευμένου λογαριασμού να εξοφλούν κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης που επέλεξαν.

Με βάση ισχύουσα ρύθμιση που έχει μέχρι σήμερα «παγώσει», το σημερινό όριο ακατάσχετου λογαριασμού των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

Έτσι για να υπερβούν το ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

-Να έχουν τακτοποιήσει τα τρέχοντα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης.

-Να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό για τον οποίο ζητείται άρση της κατάσχεσης.

-Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης, καθώς διαφορετικά χάνεται το

ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμού.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση

– Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

– Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.Αν όμως η δόση είναι π.χ 40 ευρώ τότε δεν υπάρχει όφελος καθώς προκύπτει αποτέλεσμα 120 ευρώ (50χ3) που υπολείπεται από το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού που είναι 1250 ευρώ..Εκ των πραγμάτων χρήση της ρύθμισης μπορούν να κάνουν μόνο όσοι οφειλέτες εξυπηρετούν ρύθμιση με δόσεις μεγαλύτερες των 400 ευρώ το μήνα.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα