back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η διπλωματική «εκτόνωση» στις σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας, οι εκλογές στη Γερμανία, το ξαφνικό «ρήγμα» εντός του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και μια περίεργη απόπειρα δολοφονίας στην Ουκρανία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Μπάιντεν – Μακρόν: Προς εκτόνωση μοιάζει να βαίνει η διπλωματική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στο Παρίσι και την Ουάσιγκτον λόγω της αμυντικής συμφωνίας AUKUS και δη της απόφασης της Αυστραλίας να ακυρώσει ένα συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων προς όφελος αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν – με πρωτοβουλία του πρώτου, όπως έσπευσε να διευκρινίσει προκαταβολικά το Ελιζέ. Οι δύο ηγέτες σκοπεύουν μάλιστα να συναντηθούν «στην Ευρώπη μέσα στον Οκτώβριο» αναφέρει το Politico.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, Μπάιντεν και Μακρόν συμφώνησαν πως «μία ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ συμμάχων» προ της ανακοίνωσης της AUKUS θα είχε βοηθήσει «να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση» και αποφάσισαν να «ξεκινήσουν μια διαδικασία ουσιαστικών διαβουλεύσεων» ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα «εγγυώνται την εμπιστοσύνη». Παράλληλα, ο Μπάιντεν αναγνώρισε την αναγκαιότητα «μιας ισχυρότερης και πιο αποδοτικής ευρωπαϊκής άμυνας» τόσο για τη διατλαντική ασφάλεια όσο και συμπληρωματικά στον «ρόλο του ΝΑΤΟ» και δεσμεύτηκε να εντείνει τη στήριξή του στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σάχελ. Συγγνώμη για αυτό που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε «πισώπλατη μαχαιριά» οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν, και οι «ουσιαστικές διαβουλεύσεις» που δρομολογούνται είναι θεωρητικά ρουτίνα μεταξύ νατοϊκών συμμάχων, στο πνεύμα συμφιλίωσης που επικρατεί, ωστόσο ο Μακρόν αποφάσισε να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα ο γάλλος πρεσβευτής, ο οποίος είχε ανακληθεί, μαζί με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Αυστραλία, την περασμένη Παρασκευή, αναφέρουν οι FT.

Την ώρα όμως που ο Τζο Μπάιντεν κατεύναζε τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός έριχνε λάδι στη φωτιά λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ στη Γαλλία να «ξεκολλήσει» και να του «κάνει τη χάρη» με το επιχείρημα ότι η AUKUS «είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο βήμα προς την παγκόσμια ασφάλεια». Ο τρόπος μάλιστα που είπε ό,τι είπε ο Μπόρις Τζόνσον, μία ημέρα αφότου συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Τζο Μπάιντεν, ήταν ιδιαίτερα προκλητικός: «Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι από τους πιο αγαπητούς μας φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο να “prenez un grip” για όλα αυτά, “donnez-moi un break”», δήλωσε, βάζοντας εσκεμμένα γαλλικά ρήματα σε αγγλικές εκφράσεις. Κατόπιν αυτού, και σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές του Reuters, δόθηκαν στο Παρίσι εντολές άμεσου περιορισμού όλων των επαφών με τη Βρετανία, σημειώνει το Politico.

Για Ε.Ε – ΗΠΑ: Η Ε.Ε την ίδια ώρα ανακοίνωνε μια νέα συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και τα φάρμακα που σχετίζονται με την Covid 19. Οι δύο εταίροι δεσμεύθηκαν να παράσχουν 500 εκ δόσεις η Ε.Ε και οι ΗΠΑ 1,1 δισεκατομμύριο δόσεις σε φτωχές τρίτες χώρες, αναφέρουν οι FT.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι υπό πίεση από Επιτρόπους και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώσει σήμερα ότι θα προχωρήσει κανονικά η προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου Σύνοδος Ε.Ε – ΗΠΑ στο Πιτσμπουργκ, για θέματα εμπορίου και τεχνολογίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ένωση κινδύνευει να χάσει ό,τι έχει ήδη διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον.

Στη Γερμανία: Ο υποψήφιος «διάδοχος» της Μέρκελ, Όλαφ Σολτς προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της Κυριακής, αναφέρει το Politico. Φαίνεται μάλιστα ότι δεν τον «τρομάζει» τίποτα καθώς ξεπέρασε τον σκόπελο πρόσφατων και εξαιρετικά μεγάλων σκανδάλων που αφορούν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ηγείται.

Παρ΄όλα αυτά, την ίδια ώρα, ανακάμπτει και η Χριστιανική Ένωση του Αρμιν Λάσετ που μειώνει τη διαφορά από το SPD στα όρια του στατιστικού λάθους. Στη χθεσινή δημοσκόπηση για το «βαρόμετρο τάσεων» των καναλιών «RTL/ntv», το SPD διατηρεί το 25% της προηγούμενης εβδομάδας. Το συντηρητικό CDU/CSU βελτιώνει κατά μία μονάδα τη θέση του ανεβαίνοντας στο 22%. Τα υπόλοιπα κόμματα παραμένουν στα ίδια ποσοστά: Οι Πράσινοι της Αναλένα Μπέρμποκ 17%, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι (FDP) 11%, όσο και το ακροδεξιό AfD, ενώ η Αριστερά (Die Linke) παραμένουν επί μήνες στο 6%. Στη δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου «forsa» και στην προσωπική σύγκριση των υποψηφίων για την καγκελαρία, ο Ολαφ Σολτς παίρνει 29% και προηγείται αισθητά των αντιπάλων του, Αρμιν Λάσετ με 14% και της Αναλένα Μπέρμποκ με 16%.

Στην Ισπανία: Εσωτερικό ρήγμα έχει προκληθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία μετά την πρόσφατη κίνηση της δημάρχου Μαδρίτης, Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο να διεκδικήσει την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος αναφέρουν οι FT. Και ενώ οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του 2023 η Αγιούσο που κέρδισε φέτος τις εκλογές στη Μαδρίτη με τη στήριξη της ακροδεξιάς θέλει να μπει άμεσα στην κεντρική πολιτική σκηνή εκτοπίζοντας τον νυν ηγέτη του κόμματος, τον 40χρονο Πάμπλο Κασάδο. Ζήτησε να διεξαχθεί άμεσα συνέδριο ώστε να εξασφαλίσει την προεδρία του κόμματος. Ο Κασάδο πρόβαλε αντιστάσεις ξεκαθαρίζοντας ότι δεν στηρίζει ούτε την υποψηφιότητα της, ούτε και την προοπτική ενός συνεδρίου του Λαϊκού Κόμματος. Η σύγκρουση των δύο πρώην φίλων έχει σημασία καθώς πλήττει το κόμμα σε μια κρίσιμη φάση, όπου έβλεπε μια δημοσκοπική άνοδο έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού. Αν πάντως δεν αλλάξουν τα πράγματα και στις εκλογές χάσει το Λαϊκό Κόμμα, τότε η Αγιούσο σίγουρα θα διεκδικήσει την ηγεσία του. Ο Κασάδο έχει ήδη χάσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό θυμήθηκε τις προάλλες η Αγιούσο «όταν θα έχουμε κάποιον που ξέρει να κερδίζει τις εκλογές, θα πετύχουμε όλοι μαζί». Η εσωτερική σύγκρουση προς το παρόν αποτελεί καλό νέο μόνο … για τον πρωθυπουργό της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ.

Στην Ουκρανία: Ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας ανώτατου συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε χθες, με την κυβέρνηση του Κιέβου να υπονοεί ότι συνδέεται με την πολιτική μάχη που δίνει με εγκληματικές οργανώσεις και κυκλώματα διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και οι ολιγάρχες της χώρας, αναφέρουν οι FT. Το αυτοκίνητο του Σέρχι Σεφίρ, βοηθού και παλαιού φίλου του ουκρανού προέδρου, δέχθηκε 10 σφαίρες καθώς διέσχιζε το χωριό Λέσνικι κοντά στην πρωτεύουσα. Ο οδηγός χτυπήθηκε τρεις φορές και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε επέμβαση. Ο Σεφίρ δεν χτυπήθηκε από τα πυρά, τα οποία προήλθαν από μια δασώδη περιοχή κατά μήκος του κεντρικού δρόμου. Μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί κάποιος ύποπτος. Η Μόσχα, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουκρανία για την Κριμαία και τους αυτονομιστές στα νοτιοανατολικά της χώρας, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Ο Ζελένσκι διέκοψε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και επέστρεψε εσπευσμένα στο Κίεβο, αμέσως μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Ειλικρινά λέω ότι δεν γνωρίζω ποιος κρύβεται από πίσω» ανέφερε σε βίντεο λίγο μετά την επίθεση. «Μπορεί οι υπεύθυνοι να είναι από το εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας. Ομως δεν τους θεωρώ ισχυρούς, γιατί το να μου στείλουν μήνυμα πυροβολώντας από ένα δάσος το αυτοκίνητο του φίλου μου δείχνει αδυναμία».

Για Λιβύη: Τον δρόμο μιας υποψηφιότητάς του για την προεδρία της χώρας, στις εκλογές που πιθανόν θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, άνοιξε χθες ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τα στρατιωτικά καθήκοντά του για τρεις μήνες, αναφέρει η DW. Στην ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) του οποίου ηγείται αναφέρει ότι ο Χαφτάρ ανέθεσε στον επιτελάρχη του τα καθήκοντά του για τους επόμενους τρεις μήνες: η προσωρινή αποχώρησή του θα ισχύει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, την ημέρα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι εκλογές. Πριν από δύο εβδομάδες εγκρίθηκε στη Λιβύη ένας αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος που του επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία και να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση του εφόσον δεν εκλεγεί.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα