back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έκδηλη ανησυχία – 3.559 νέα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους 4 – 18 ετών

Διαβάστε επίσης

Προβληματισμό και έκδηλη ανησυχία προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων από κορονοϊό στην μαθητική κοινότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση των μολύνσεων σε παιδιά από 4 έως 18 ετών.

Αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφενός η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» αφετέρου το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο ΕΟΔΥ έδωσε για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για τη διάδοση των κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ 4 και 18 ετών, τα οποία φανέρωσαν ότι την τελευταία εβδομάδα 3.559 νέες διαγνώσεις  αφορούσαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήτοι το 24% επί του συνόλου των μολύνσεων.

Η διάδοση στην ηλικιακή ομάδα παιδιών και εφήβων παρουσιάζει έτσι αύξηση της τάξης του 14%, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι παιδίατροι αναμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, τόσο εξαιτίας των πολλών τεστ που πραγματοποιούνται στα σχολεία, όσο και από την αυξημένη κινητικότητα με το άνοιγμα της διά ζώσης εκπαίδευσης.

Αν η αύξηση αυτή μάλιστα λάβει μεγάλες διαστάσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει και αναθεώρηση των επιδημιολογικών πρωτοκόλλων που ισχύουν σήμερα στα σχολεία.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων κορονοϊού στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές του Αυγούστου  και η εξήγηση , τονίζουν οι ειδικοί ειναι, οτι ειχαμε λιγοτερους εμβολιασμους .Σημερα η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 28,7% για τους εφήβους 15 – 17 ετών και σε 15,7% για τα παιδιά 12-14 χρόνων.

Η αύξηση των λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί επιδημιολογικά στον παιδικό πληθυσμό, που παραμένει σε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστος και απροστάτευτος από τον κορονοϊό. Διασπορά κρουσμάτων εντοπίστηκε στο 10o Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Συκεών, ενώ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται για πρώτη φορά σε όλη την πανδημία, οκτώ παιδιά.

Όπως φαίνεται στη σχετική σελίδα του υπουργείου Παιδείας, τα τμήματα Β2 και Γ2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκέων στη Θεσσαλονίκη, τέθηκαν σε αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται τέλος ότι, ψηλα  στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που επισκέφθηκε χθες τη συμπρωτεύουσα, βρέθηκε το θέμα της περαιτέρω θωράκισης του υγειονομικού συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα, σε επίπεδο παιδιατρικής νοσηλείας.Ξάνθη, Δράμα και Καστοριά φλερταρουν με λοκνταουν αν και το σκεπτικο ειναι να εξαντληθούν οι προσπάθειες για να ανέβουν τα ποσοστά του εμβολιασμού, πριν φτάσουμε στη λήψη περιοριστικών μέτρων,

Σε αναστολή λόγω εντοπισμού πολλών κρουσμάτων  κορονοιού τέθηκαν εχθές δύο τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου το οποίο ανήκει στα γεωγραφικά όρια του δήμου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη. Τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τη σύστημα της τηλεκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, από χθές ανεστάλη η λειτουργία τμήματος της Δευτέρας Τάξης (Β2) του σχολείου καθώς εντοπίστηκαν θετικά 11 από τα 20 παιδιά που έχει το τμήμα ενώ σήμερα τμήμα της Τρίτης Τάξης (Γ2) του ίδιου σχολείου προχώρησε και αυτό σε αναστολή της λειτουργίας του καθώς εντοπίστηκαν 12 κρούσματα από τα 23 άτομα του τμήματος.

Έλενα Μπρέγιαννη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα