back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Διπλωματικός μαραθώνιος και κρίσιμες διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αυστηρό μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε υπουργική Διάσκεψη για τη Λιβύη που διεξήχθη για πρώτη φορά με τη συμμετοχή και της Ελλάδας ως παρατηρητή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε εμφατικά την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα, κατονομάζοντας την Τουρκία.

Η σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο επισημάνθηκε στο τετ α τετ που είχε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στο περιθώριο της συνέλευσης.

Για το τελευταίο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε χάρτη με την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης.

Προς εκτόνωση μοιάζει να βαίνει η διπλωματική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στο Παρίσι και την Ουάσιγκτον λόγω της αμυντικής συμφωνίας AUKUS και δη της απόφασης της Αυστραλίας να ακυρώσει συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων προς όφελος αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Ήδη χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν – με πρωτοβουλία του πρώτου ενώ οι δύο ηγέτες σκοπεύουν μάλιστα να συναντηθούν «στην Ευρώπη μέσα στον Οκτώβριο» αναφέρει το Politico.

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας θα συναντηθούν σήμερα κατ’ ιδίαν στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου.

Την ίδια ώρα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον παραδέχθηκε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον αποφεύγει μετά την ακύρωση από την Καμπέρα του συμβολαίου για την αγορά των γαλλικών υποβρυχίων, όμως δήλωσε ότι «θα κάνει υπομονή» προκειμένου να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σε μίνι lockdown φαίνεται πως οδεύει η Θεσσαλονίκη, με τα στοιχεία που φτάνουν στους επιδημιολόγους για το ιικό φορτίο και την άνοδο των κρουσμάτων να είναι ανησυχητικά.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, σε δηλώσεις του στο MEGA, προειδοποίησε ότι είναι πιθανή η λήψη έκτακτων μέτρων στη Θεσσαλονίκη.

Προβληματισμό και έκδηλη ανησυχία προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων από κορονοϊό στην μαθητική κοινότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση των μολύνσεων σε παιδιά από 4 έως 18 ετών. Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα 3.559 νέες διαγνώσεις αφορούσαν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφενός η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» αφετέρου το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ανεπαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα στα σχολεία η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού, επεσημαίνοντας ότι το μείζον θέμα είναι να κλείνει ένα τμήμα, όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής. «Με το πρώτο κρούσμα σε μαθητή θα κολλήσει όλη η τάξη σε 3-4 εβδομάδες», προειδοποίησε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Φόβοι για νέα παραλλαγή του ιού με αυξημένη αντοχή σε αντισώματα. Εντοπίστηκε σε γηροκομείο στο Κεντάκι των ΗΠΑ και έχει ήδη μολύνει 45 ηλικιωμένους και εργαζόμενους. Το στέλεχος που προέρχεται από την Ιαπωνία είναι γνωστό ως R.1 και περιέχει επικίνδυνες μεταλλάξεις που προσβάλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc Στεφάν Μπανσέλ πιστεύει ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού θα μπορεί να τελειώσει σε έναν χρόνο, καθώς η αυξημένη παραγωγή εμβολίων διασφαλίζει τις παγκόσμιες προμήθειες, σύμφωνα με δηλώσεις του σε ελβετική εφημερίδα.

Τρία μεγάλα ασφαλιστικά “αγκάθια” με επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, εντοπίζουν η Κομισιόν και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Το πρώτο είναι το πρόβλημα των αιτήσεων απονομής σύνταξης που παραμένουν σε εκκρεμότητα, σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμές οφειλές του δημοσίου. Ζήτημα είναι επίσης και οι δικαστικές διαμάχες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων με τις Βρυξέλλες να εκφράζουν προβληματισμό για δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά και η αύξηση των χρεών από ασφαλιστικές εισφορές, που φθάνει τα 251ένα εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές στην αγορά. Στην ανηφόρα και τα οπωροκηπευτικά είδη στην Βαρβάκειο. Για το πως κινούνται οι τιμές το ρεπορτάζ ετοίμασε ο Μιχάλης Λεγάκης…

Και ο καιρός: Νεφώσεις στην Αττική, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 23 βαθμούς Κελσίου. 17 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα