back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ρύθμιση κορονοχρεών σε 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις – Aνοίγει σύντομα η πλατφόρμα

Διαβάστε επίσης

Μετά την αναβίωση για τρίτη φορά της επανένταξης στις παλιές ρυθμίσεις των 100-120 μηνιαίων δόσεων όσων πληγέντων από την πανδημία οφειλετών τις απώλεσαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 σειρά παίρνει, με την ενεργοποίηση σύντομα της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο myAADE, η υποβολή μέχρι στο τέλος του χρόνου των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα ρύθμισης των κορωνοχρεών από 850.000 πληγέντες από την πανδημία που την περίοδο της πανδημίας (Μάρτιος 2020-Ιούλιος 2021) συσσώρευσαν χρέη συνολικού ύψους 1,5 δισ.ευρώ.

Πρόκειται για βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα έκτακτα και τακτικά χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, Φ.Π.Α, φόρους κληρονομιάς κλπ σε εφορία που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους αλλά και χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία,καθώς επίσης και ρυθμισμένες οφειλές των οποίων ανεστάλη με κυβερνητικές αποφάσεις η εφάπαξ είσπραξή τους.

Η ρύθμιση τμηματικής καταβολής των κορονοχρεών που συμφωνήθηκε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και των θεσμών περιελάμβανε δύο επιλογές τακτοποίησης των χρεών για τους πληττόμενους από την πανδημία οφειλέτες. Η πρώτη επιλογή προβλέπει αποπληρωμή των κορονοχρεών σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις και η δεύτερη εναλλακτική επιλογή είναι από 37 σε έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Οι οφειλές αποτιμώνται σε περίπου 1,5 δισ ευρώ με υπόχρεους οφειλέτες περίπου 850.000 πληττόμενους από την πανδημία, όπως επιχειρηματίες,επιτηδευματίες,εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας,ιδιοκτήτες ακινήτων που “κούρεψαν” τα ακίνητά τους ,ανέργους κλπ

Η αποπληρωμή των κορονοχρεών στην εφορία θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2022 ,και η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι στα τέλη Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους, ενώ ο τελικός αριθμός των δόσεων που θα δικαιούται ο κάθε οφειλέτης (φυσικό πρόσωπο η επιχείρηση) θα συναρτάται με κριτήρια, ενώ θα υπάρχει και ελάχιστο ποσό πληρωμής δόσης.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης της ρύθμισης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα