back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα αλκοολούχα ποτά ζητά ο ΣΕΟΑΠ

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη  θεσμοθέτησης μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) καθώς, όπως υποστηρίζει, συνεχίζουν να υστερούν τα έσοδα ΕΦΚ, ΦΠΑ από τα αλκοολούχα ποτά συγκριτικά με το 2019 και 2018, παρά την αύξηση που σημειώνεται σε σύγκριση με το 2020. Μεταξύ άλλων ζητά την μείωση του ΦΠΑ, στο 13%  και τα αλκοολούχα ποτά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο ΣΕΟΑΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για το 1ο εξάμηνο του 2021, τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. για την αλκοόλη και τα οινοπνευματώδη ποτά,  καταγράφουν θετική μεταβολή +27,65 εκ.€ (+42,4% ), σε σχέση με το 1ο εξάμηνο 2020. Επιπλέον, όσον αφορά γενικά τα οινοπνευματώδη ποτά (μπύρα, οίνος, αλκοολούχα) τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ)  καταγράφουν επίσης αύξηση κατά +23,6 εκ.€  (+17%) σε σχέση με το αντίστοιχο 1ο εξάμηνο 2020 (που είχαν τεθεί σε ισχύ μέτρα καθολικού lockdown). Ειδικότερα για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών τα έσοδα από τους ΕΦΚ εμφανίζουν αύξηση κατά 12,65 εκ.€  σε σύγκριση με το 2020.

Ωστόσο αν και παρουσιάζεται αύξηση στα έσοδα ΕΦΚ, ΦΠΑ συγκριτικά με το 2020, χάρη στην ανάκαμψη της εσωτερικής αγοράς, εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή. Πιο αναλυτικά, τα έσοδα ΕΦΚ είναι σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο  εξάμηνο του 2019 και του 2018 (-23,1% και -28,3% αντίστοιχα), λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των περιορισμών που επέβαλε (lockdown με ταυτόχρονο κλείσιμο της εστίασης).

Αιτήματα και προτάσεις

Ο ΣΕΑΟΠ,  επισημαίνει την ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην διασφάλιση της σταθερότητας των σχετικών δημοσίων εσόδων, ώστε αυτά να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 και του 2018.
Για την στήριξη και επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης, ήδη έχει θεσμοθετηθεί αντίστοιχο μέτρο για τα μη αλκοολούχα και τον καφέ.
Ο ΣΕΑΟΠ κρίνοντας θετικά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον συγκεκριμένο κλάδο και με δεδομένη τη σταδιακή προσπάθεια επανεκκίνησης της εστίασης, υποστηρίζει την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, στο 13% εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά.

Επιπλέον, υποστηρίζει τη μείωση του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (από €25,50/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης σε €18,00) με σκοπό να επιταχύνει την ανάκαμψη της νόμιμης αγοράς με υγιή τρόπο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος πρώτων υλών και τις ανάγκες κεφαλαίου για την επαναλειτουργία της επιτόπιας κατανάλωσης και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο, ενώ η εξασφάλιση ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών θα έδινε άμεσα αναπτυξιακή ώθηση στο εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Τέλος, ο ΣΕΑΟΠ στηρίζει τη δυνατότητα ρύθμισής ΕΦΚ & ΦΠΑ που καταβάλλεται στα Τελωνεία, σε δόσεις, και έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ στα Τελωνεία.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα