back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 3.040 κρούσματα κορονοιού. Μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 42 ασθενείς , ενώ 333 δίνουν τη δική τους μάχη διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 304 (91.29%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8.71%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σήμερα έγιναν 396.945 τεστ με ποσοστό θετικότητας 0,76 %. Από τα 3.040 κρούσματα τα 544 εντοπίζονται στην Αττική (369 χθες) και τα 449 στη Θεσσαλονίκη.

Η υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου COVID-19 στο Δημόσιο τομέα και η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματός είναι συνταγματική, σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και δεν παραβιάζει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας σύμφωνα με το ΣτΕ . Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από προσφυγή εργαζόμενης στις ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε, ότι «το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, αλλά εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία, σταθμιζόμενο με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητα» .

 

Επεκτείνει στους 5 μήνες το Freedom pass σε νέους η κυβέρνηση από τρεις όπως προβλεπόταν αρχικώς. Με σχετική τροπολογία που επέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιωργος Γεωργαντάς το πακέτο των 50 δωρεάν GB σε νέους 15-17 ετών που εμβολιάζονται θα παραμείνει ενεργό επί πεντάμηνο Σύμφωνα με τον ίδιο , η λειτουργία του πακέτου κινητοποίησε τους νέους, καθώς στις ηλικίες μεταξύ 18 και 26 ετών το ποσοστό του εμβολιασμού αγγίζει πλέον το 50%. Ψηφίζεται απόψε από την ολομέλεια της Βουλής η σχετική τροπολογία

 

Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως αύριο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα για σύσκεψη στις 11 με φορείς της πόλης μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και των εισαγωγών ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

 

Σκληρή γλώσσα προς όσους χρησιμοποιούν δημόσιο βήμα αφήνοντας υπόνοιες ότι ο εμβολιασμός δεν είναι η λύση, άφησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της τροπολογίας για την παροχή κινήτρων στους νέους που θα εμβολιαστούν. «Τα νούμερα είναι αμείλικτα …Μιλάμε για την πανδημία των ανεμβολίαστων», τόνισε ο κ. Πλεύρης . Ανέφερε ότι το 91% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, όπως ανεμβολίαστοι είναι και οι 9 στους 10 άνω των 60 ετών, που βρίσκονται στις ΜΕΘ. «Κάποιοι που κλείνουν το μάτι στους ανεμβολίαστους να πάνε έξω από μια ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά.

Να κάνει αυτοκριτική για να δει τί πήγε λάθος και η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις από πλευράς αριθμού εμβολιασμένων, συνέστησε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να γίνει μια μεγάλη επένδυση στο ΕΣΥ, καθώς-όπως είπε- η πανδημία δεν θα είναι παροδική.

 

Σε διευκρινήσεις προχώρησε το υπ Υγείας μετά από ερωτήματα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των ιδιωτών οδοντιάτρων αναφορικά με το πρωτόκολλο επίσκεψης στα ιατρεία τους.

Συμφωνα με αυτο , ο συνοδός ασθενή όταν επιβάλλεται η παρουσία του πρέπει να είναι εμβολιασμένος. Αν δεν εμβολιαστεί ο συνοδός πρέπει να έχει rapid test 48 ωρών. Οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται κανονικά

Οι ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί προσέρχονται με rapid test 48 ωρών, πλην έκτακτης επίσκεψης με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος (αερόλυμα παράγεται με τη χρήση σπρέι όπως π.χ. για χρήση τροχού κ.α. ενώ ΔΕΝ παράγεται αερόλυμα για πράξεις όπως εξαγωγές, πρόβες, κολλήματα κ.α.)

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα προσέρχονται με την εξέταση που ήδη έχουν για να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία το σχολικό πρόγραμμα.

 

Την Παρασκευή, θα δικαστεί στο Αυτόφωρο ο πατέρας αρνητής των self test για το επεισόδιο που προκάλεσε σε δημοτικό σχολείο της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, όταν δεν επιτράπηκε στον γιο του να μπει στο σχολείο επειδή δεν προσκόμισε την κάρτα με το αποτέλεσμα του self test. Εις βάρος του η εισαγγελέας απήγγειλε ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και έργω εξύβριση.

Σύμφωνα με την μήνυση, ο 37χρονος έσπρωξε τη διευθύντρια, ενώ μπήκε στην αυλή του σχολείου, αρνούμενος να απομακρυνθεί και εμποδίζοντας την είσοδο στα υπόλοιπα παιδιά. Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία που απομάκρυνε τον 37χρονο, ενώ συνελήφθη κατόπιν της εις βάρος του μήνυσης.

 

Ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή αφέθηκαν οι υπεύθυνοι για το περιστατικό με το κοριτσάκι που ξέχασαν επί ώρες σε σχολικό λεωφορείο. Η Εισαγγελία διέταξε επιπλέον έρευνα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το κοριτσάκι 2 ετών έμεινε χθες για ώρες κλειδωμένο μέσα σε λεωφορείο παιδικού σταθμού στη Βούλα και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για τον απεγκλωβισμό του. Το παιδί φέρεται να είχε αποκοιμηθεί και να μην έγινε αντιληπτή η απουσία του. Μετά από μήνυση των γονέων συνελήφθησαν ο οδηγός του λεωφορείου, η συνοδός, η υπεύθυνη βρεφονηπιοκόμος, ο διευθυντής του παιδικού σταθμού και η ιδιοκτήτρια.

 

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει αύριο ο Πρωθυπουργός, ενώ σειρά σημαντικών συναντήσεων ξεκίνησε χθες ο ΥΠΕΞ. Ο Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της Συνέλευσης ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για τα τελευταία περιστατικά τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, εστιάζοντας στην παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης.

 

Οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο πόλεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο Πολιτισμός και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνάντηση που είχαν νωρίτερα οι δύο δήμαρχοι , Αθήνας – Κωνσταντινούπολης. Οι δύο δήμαρχοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών.

 

Τη δυνατότητα οι 25 με 27 αλλοδαπές καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις, να αξιοποιήσουν το «εργαλείο» που τους παρέχει ο νόμος του 2016 για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, υπέδειξε στους συνηγόρους τους, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στη Βουλή επί της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για νέα ετήσια παράταση των συμβάσεων των συγκεκριμένων καθαριστριών ο κ. Βορίδης, ανέφερε ότι η πρόσληψή τους προσκρούει στο Σύνταγμα και ότι το ειδικό καθεστώς των συμβάσεων έργου που είχαν, βασιζόταν σε μεταβατική διάταξη προσαρμογής. Αναφερόμενος στην τροπολογία που εισήγαγε για τρίμηνη παράταση (έως τις 31 Δεκεμβρίου) των συμβάσεων, όσων προσλήφθηκαν στους ΟΤΑ για την κάλυψη αναγκών που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι αυτή θα είναι η τελευταία .

 

Από αύριο οι αιτήσεις για 1.000 νέες θέσεις εργασίας, με μηνιαία επιδότηση έως 550 ευρώ, για την πρόσληψη ανέργων 30 ετών και άνω σε επιχειρήσεις στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://www.oaed.gr/anoikta-programmata.

 

Συγκέντρωση για την συμπλήρωση τριών ετών από τον τραγικό θάνατό του Ζακ Κωστόπουλου πραγματοποιείται σε λίγη ώρα στην οδό Γλαδστώνος, στην Ομόνοια…Στην συγκέντρωση συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας. Η Μάγδα Μπουλούκου θα μας πει περισσότερα…

 

 

*Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανία ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ ως εργαλείο για να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα και να υποδαυλίσει τις αντιρωσικές διαθέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

*Στην επιβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει επιστολή της ισπανικής κυβέρνησης με την οποία ζητείται ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια προχώρησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τιμ Μακφί.

Καιρός

Αλλάζει από αύριο στη χώρα το σκηνικό του καιρού με βροχές ή σποραδικές καταιγίδες και στην Αττική. Άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοανατολικοί τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία στην πρωτεύουσα από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

30 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα