back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης – Ποιους αφορά

Διαβάστε επίσης

Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και οι υγειονομικοί μπορούν πλέον να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για την 3η δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19. Η πλατφόρμα των ραντεβού για τις κατηγορίες αυτές ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στην ανάγκη 3ης δόσης σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως έχουν ήδη συμπληρωθεί εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα, και αναφέρθηκε και πάλι στην αξία των εμβολίων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον ιό και τη σοβαρή νόσηση.

Με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατασταλμένοι.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό, όπως οι υγειονομικοί.

Την ελπίδα ότι αυτή η 3η δόση θα είναι και η τελική δόση, εξέφρασε η κα. Θεοδωρίδου.

Μέχρι στιγμλης έχει εμβολιαστεί το 56,7% του πληθυσμού.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου και μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 13.000 αναμνηστικές δόσεις εμβολίου στην πρώτη κατηγορία πολιτών που πήραν το “πράσινο φως” από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, τους ανοσοκατεσταλμένους.

Η χορήγηση της 3ης δόσης θα γίνεται μετά από 6 έως 8 μήνες από την 2η δόση του εμβολίου.

Δεν είναι υποχρεωτική η 3η δόση και ο εμβολιασμός θεωρείται πλήρης με τις 2 δόσεις.

Αυτό ισχύει και για τους υγειονομικούς, καθώς ο εμβολιασμός με την 3η δόση αποτελεί σύσταση και δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη στους νέους έχει – ανά ηλικία – ως εξής:

35 έως 39 ετών: 59,8% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 60,4%.
30 έως 34 ετών: 59,3% έχουν εμβολιαστεί – 60% με τα ραντεβού.
25 έως 29 ετών: 58,8% έχουν εμβολιαστεί – 59,7% με τα ραντεβού.
18 έως 24 ετών: 50,2% έχουν εμβολιαστεί – 51,3% με τα ραντεβού.
15 έως 17 ετών: 28,7% έχουν εμβολιαστεί – 30% με τα ραντεβού.
12 έως 14 ετών: 15,7% έχουν εμβολιαστεί – 17,44% με τα ραντεβού.

Σε ερώτηση εάν θα υπήρχε σύσταση για τρίτη δόση σε περίπτωση που είχαν επιτευχθεί ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον 80%, η κα. Θεοδωρίδου απάντησε θετικά, εφόσον κρινόταν πως αυτό να συνέβαλε στην αποτελεσματική κάλυψη κατά του ιού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε πως επτά στους δέκα Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, αλλά θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι.

Τέλος, με νομοθετική παρέμβαση θα λυθούν τα διαδικαστικά ζητήματα για τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού από τους παιδιάτρους.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα