back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πεκίνο και Παρίσι αντιδρούν στη στρατηγική σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας

Διαβάστε επίσης

Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα την «εξαιρετικά ανεύθυνη» πώληση πυρηνοκίνητων αμερικανικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, στο πλαίσιο μιας νέας σύμπραξης στην οποία περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία στα πυρηνικά υποβρύχια υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών και θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις τρεις χώρες ότι επιδεικνύουν «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και ότι χρησιμοποιούν το πυρηνικό όπλο για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Ενώ οι σχέσεις του Πεκίνου με την Καμπέρα είναι τεταμένες εδώ και ενάμισι χρόνο, ο Ζάο θεώρησε πως η απόκτηση αμερικανικών υποβρυχίων αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Αυστραλίας όσον αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν σε όλα τα επίπεδα τις συμμαχίες τους έναντι της Κίνας, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, από κοινού με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού που ονομάσθηκε AUKUS και περιλαμβάνει την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Άμεση συνέπεια αυτής της θεαματικής ανακοίνωσης: η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας το θυμό του Παρισιού, το οποίο κατήγγειλε «μια πισώπλατη μαχαιριά».

Η Κίνα δεν κατονομάζεται στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην οποία γίνεται λόγος για την «ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού». Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η νέα συμμαχία έχει κατ’ αρχάς στόχο την αντιμετώπιση των περιφερειακών φιλοδοξιών του Πεκίνου.

Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει από τότε που εξελέγη πως σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με την Κίνα, όπως και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο, χωρίς να κλειστεί σε μια μετωπική σύγκρουση. Από την άλλη ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει  την κοινή ιστορία δράσης των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων με τις ναυτικές  δυνάμεις της Κοινοπολιτείας

«Στη βάση της κοινής ιστορίας μας των ναυτικών δημοκρατιών, δεσμευόμαστε σε μια κοινή φιλοδοξία να στηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση», έκαναν γνωστό οι τρεις εταίροι με κοινή ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται πως πρόκειται για την πρόωση και όχι για τον εξοπλισμό.

«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ποτέ μοιραστεί αυτό τον τύπο της τεχνολογίας πυρηνικής πρόωσης είναι η Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Είναι μια απόφαση θεμελιώδης. Θα συνδέσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για γενιές».

Σύμφωνα με αυτό τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο, το σύμφωνο «AUKUS» προβλέπει επίσης μια συνεργασία των τριών χωρών σε ό,τι αφορά την κυβερνοάμυνα, την τεχνητή νοημοσύνη και τις κβαντικές τεχνολογίες.

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία απαγορεύει από το 1985 την είσοδο στα ύδατά της κάθε σκάφους με πυρηνική πρόωση, ανακοίνωσε πως τα μελλοντικά υποβρύχια της γείτονος και συμμάχου Αυστραλίας, δεν θα είναι ευπρόσδεκτα στην επικράτειά της.

Η Κίνα δεν αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην οποία γίνεται λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού». Όμως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η νέα συμμαχία έχει κατ’ αρχάς στόχο την αντιμετώπιση των περιφερειακών φιλοδοξιών του Πεκίνου.

Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει από τότε που εξελέγη πως σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με την Κίνα, όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο, χωρίς να κλειστεί σε μια μετωπική σύγκρουση.

Χθες, Τετάρτη, είπε πως θέλει «να επενδύσει στη μεγαλύτερη πηγή ισχύος μας, στις συμμαχίες μας» και θέλει «να τις επικαιροποιήσει για την καλύτερη αντιμετώπιση των σημερινών και των αυριανών απειλών».

Το «συμβόλαιο του αιώνα» για τη Γαλλία τορπιλίστηκε

Ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί εξάλλου στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας για να αναβιώσει ένα διπλωματικό σχήμα, το «Quad», που φυτοζωούσε εδώ και χρόνια.

Όσο για τον Μόρισον, δήλωσε σήμερα, μετά την ανακοίνωση του συμφώνου AUKUS, πως απευθύνει «ανοικτή πρόσκληση» για διάλογο στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Όμως η χθεσινή ανακοίνωση, παρότι ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του, κινδυνεύει να ψυχράνει μια άλλη συμμαχία, αυτή με τη Γαλλία, αφού τορπίλισε αυτό που μερικές φορές χαρακτηριζόταν «συμβόλαιο του αιώνα» για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Η γαλλική Naval Group είχε επιλεγεί το 2016 από την Καμπέρα για την προμήθεια 12 υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης. Ύψους 50 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας (31 δισεκ. ευρώ) όταν υπογράφηκε, η αξία αυτού του συμβολαίου υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 90 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας εξαιτίας υπέρβασης του κόστους και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

«Η απόφαση που πήραμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κλάσης Attack και να πάρουμε έναν άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή γνώμης, είναι αλλαγή ανάγκης», εξήγησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Οργή στο Παρίσι  – ” Έλλειψη συνοχής ” 

«Η αμερικανική επιλογή να αποκλείσει έναν Ευρωπαίο σύμμαχο και εταίρο όπως η Γαλλία από μια διαρθρωτική εταιρική σχέση με την Αυστραλία, σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, είτε όσον αφορά τις αξίες μας είτε από την άποψη του σεβασμού της πολυμέρειας βασισμένο στο κράτος δικαίου, δείχνει μια έλλειψη συνοχής που η Γαλλία μπορεί μόνο να σημειώσει », ανέφεραν  ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και η υπουργός Άμυνας Φλόρενς Πάρλι σε κοινή δήλωσή τους.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο το πρωί της Πέμπτης, ο Λε Ντριάν εξέφρασε την οργή του για τη συμφωνία.

“Είναι πραγματικά ένα μαχαίρι στην πλάτη. Είχαμε δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία, αυτή η εμπιστοσύνη έχει προδοθεί”, δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

Εκτός μετώπου και η Νέα Ζηλανδία 

Εκτός της νέας συμμαχίας  έμεινε και η Νέα Ζηλανδία, η οποία στη δεκαετία του 1980 θέσπισε πολιτικές και νόμους για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει χωρίς πυρηνικά. Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση εισόδου πλοίων με πυρηνική ενέργεια στα λιμάνια της Νέας Ζηλανδίας, μια στάση που προκάλεσε κατά καιρούς  συγκρούσεις με τις ΗΠΑ.

Η πρωθυπουργός Ζακίντα ‘Αρντεν  δήλωσε σήμερα ότι  “η Νέα Ζηλανδία δεν κλήθηκε να  καταστεί μέρος της νέας συμμαχίας  αλλά ούτως η άλλως δεν θα περίμενε πρόσκληση.”

“Το κεντρικό στοιχείο αυτής της σύμπραξης είναι τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια “, δήλωσε η Άρντερν. «Και είναι πολύ σαφές σε όλους τους Νεοζηλανδούς  γιατί η Νέα Ζηλανδία δεν θα επιθυμούσε να είναι μέρος αυτού του μετώπου ».

Η  Άρντερν είπε ότι η νέα συμμαχία δεν αποδυναμώνει τους στενούς της δεσμούς με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά, οι οποίοι έχουν  εδραιωθεί μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών .

Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα