back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

H προστασία που παρέχουν τα  εμβόλια τους κατά της Covid-19, εξασθενεί με τον καιρό, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές εταιρείες Pfizer και Moderna. Σύμφωνα με μελέτη  που παρουσίασε η Pfizer και επικαλούνται οι «Financial Times» και το πρακτορείο Reuters,  η ανοσιακή προστασία του εμβολίου της μειώνεται έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η μείωση υπολογίστηκε σε περίπου 6% ανά δίμηνο μετά τη δεύτερη δόση, πέφτοντας από το 96,2%  στο 83,7% τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Πάντως η φαρμακοβιομηχανία επικαλούμενη μια άλλη ισραηλινή μελέτη, αναφέρει ότι η τρίτη δόση αποκαθιστά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 95%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η  Moderna η προστασία του εμβολίου της εξασθενεί διαχρονικά, γεγονός που υποστηρίζει επίσης την ανάγκη μιας τρίτης δόσης. Η μελέτη βρήκε μεγαλύτερα ποσοστά λοιμώξεων Covid-19 μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί πρώτοι πριν 13 μήνες, σε σύγκριση με όσους εμβολιάστηκαν πριν οκτώ μήνες.  Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας,  κανείς δεν μπορεί  να πει με σιγουριά ότι η προστασία των 6 μηνών που παρέχει το εμβόλιο θα παραμείνει σταθερή έως και έναν χρόνο.

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων του κορονοιού παρατηρείται στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες -ως αποτέλεσμα των πολλών τεστ που διεξάγονται- με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει στο 1,3%. Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η Αττική, ωστόσο ορισμένες περιοχές της επικράτειας και ιδίως της βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων. Σε μίνι lockdown  αναμένεται να ενταχθούν Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και  Πέλλα, λόγω του επιβαρυμένου ιικού φορτίου στις περιοχές αυτές.

Μέχρι την Παρασκευή οι μαθητές μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν  self τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου ολόκληρου του Σεπτεμβρίου.

Φθηνό φορητό τεστ αντισωμάτων που μπορεί να ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια μόνο μέσα σε πέντε λεπτά αν κάποιος έχει στον οργανισμό του αντισώματα κατά του κορονοϊού ανέπτυξαν ερευνητές του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ. Το τεστ αναλύει δείγμα από αίμα ή από σάλιο ενώ μπορεί να «πιάσει» ακόμη και χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων. Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινική δοκιμή προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του σε πραγματικές συνθήκες και εφόσον αποδειχθεί επιτυχής, θα ζητήσουν έγκριση για την κυκλοφορία του στην αγορά, με κόστος κάτω του ενός δολαρίου.

Ακριβότερο κατά 20% σε σχέση με πέρσι εκτιμάται πως αρχίσει να πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου φτάνοντας στα   1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά .

Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών  κατά 90%, σε φυσικό αέριο οδηγεί την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.  Με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια περίπου 700.000 νοικοκυριά θα λάβουν το Δεκέμβριο το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2021-2022.

Ξεκίνησε η σταδιακή διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων . Στόχος είναι να έχουν παραδοθεί από τις αποθήκες στα φαρμακεία μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου.

«Αδύναμο» χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό τον γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  με αιχμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων μαθητών μεταναστών από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Μπογδάνο.  Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία θα θεωρούνταν αυτονόητη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα σε ηλικία 77 ετών, ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ Ντούσαν Ίβκοβιτς. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος και σήμερα ο καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 33 βαθμούς Κελσίου. 29 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα