back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανασχηματισμός στη Βρετανία με το βλέμμα στην ανοικοδόμηση μετά την πανδημία

Διαβάστε επίσης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε απόψε ότι ήρθε η ώρα το νέο υπουργικό συμβούλιο να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των ανισοτήτων σε όλη τη χώρα και την ανοικοδόμηση μετά την Covid-19, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

«Το υπουργικό συμβούλιο που διόρισα σήμερα θα εργαστεί ακούραστα για να ενώσει και να ανορθώσει όλη τη χώρα. Θα την χτίσουμε καλύτερη από ότι ήταν πριν από την πανδημία και θα ανταποκριθούμε στις προτεραιότητές σας», έγραψε στο Twitter.

«Τώρα, ας συνεχίσουμε τη δουλειά», πρόσθεσε.

Ο μεγάλος χαμένος του ανασχηματισμού ήταν ο μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος δεχόταν επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην αφγανική κρίση.

Ο 47χρονος Ράαμπ αντικαταστάθηκε από την Λιζ Τρας, 46 ετών, μια πολιτικό δημοφιλή στη συντηρητική βάση του κόμματος, η οποία μέχρι τώρα ήταν υπεύθυνη για το Εξωτερικό Εμπόριο. Είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το Φόρεϊν Όφις στη Βρεταία, σε μια περίοδο που η χώρα επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, μετά το Brexit.

Ο Ράαμπ κατηγορήθηκε για την αδράνειά του, αφού παρέμεινε για διακοπές στην Κρήτη ενώ η Καμπούλ έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν. Στη συνέχεια φάνηκε να επιρρίπτει στον στρατό τη ευθύνη για ορισμένα λάθη που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, προκαλώντας την οργή των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, αφού ο Τζόνσον του ανέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ παραμένει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου αναλαμβάνει η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, το χαρτοφυλάκιο της οποίας εντάχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, τον ενάμιση χρόνο της πανδημίας και τα προβλήματα ανεφοδιασμού που προκάλεσε το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τζόνσον προσπάθησε να δώσει νέα πνοή το κυβερνητικό σχήμα. Η Ντάουνινγκ Στριτ παρουσίασε τον ανασχηματισμό ως έναν τρόπο «για να συγκροτηθεί μια ισχυρή και ενιαία ομάδα» που θα προχωρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την ανοικοδόμηση μετά την πανδημία.

Την έξοδο από την κυβέρνηση είδε επίσης ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον, η αποχώρηση του οποίου θεωρείτο δεδομένη μετά τις αλλεπάλληλες γκάφες και το φιάσκο των εξετάσεων μετά την άρση της καραντίνας.

Ο νέος και δημοφιλής υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, 41 ετών, παρέμεινε στη θέση του, όπως επίσης και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, αν και είχε μπει στο στόχαστρο καθώς αδυνατεί να περιορίσει τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη.

Νέος υπουργός Παιδείας αναλαμβάνει ο Ναντίμ Ζαχάουι, που μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η Ναντίν Ντόρις διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού, μια κρίσιμη θέση σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να μεταρρυθμίσει το BBC και να ιδιωτικοποιήσει το κανάλι Channel 4.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα