back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εμβόλια για την COVID-19: Πρώτη παράδοση δόσεων στη Βενεζουέλα μέσω COVAX

Διαβάστε επίσης

Η Βενεζουέλα παρέλαβε χθες Τρίτη μια πρώτη ποσότητα εμβολίων για την COVID-19 μέσω του διεθνούς μηχανισμού COVAX, έπειτα από μήνες αμφισβητήσεων και πολέμου λέξεων, επιβεβαίωσε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ), μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ.

Περίπου 700.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac έφθασαν στο Καράκας, βάζοντας σε παρένθεση τους μήνες πολεμικής για την καθυστέρηση της πληρωμής και της παράδοσης με φόντο τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις.

Η κυβέρνηση καταγγέλλει το πάγωμα πόρων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των κυρώσεων με σκοπό να αναγκαστεί ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία, για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της καταβολής 120 εκατομμυρίων δολαρίων για κάπου 11,3 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19.

Ο κ. Μαδούρο είχε φθάσει στο σημείο να απευθύνει τον Ιούλιο τελεσίγραφο μέσω των ΜΜΕ στον COVAX: «ή στείλτε μας τα εμβόλια ή δώστε τα χρήματα πίσω».

Αυτές που έφθασαν χθες είναι «οι πρώτες από τις συνολικά 12.068.000 δόσεις εμβολίων» για την COVID-19 τις οποίες «θα παραλάβει η Βενεζουέλα μέσω» του μηχανισμού COVAX, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΟΥ.

«Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά παραδόσεων που αναμένεται να επιτρέψουν (…) να ανοσοποιηθεί περίπου το 20% του πληθυσμού», δηλαδή τα 6 από τα 30 εκατ. κατοίκους, σύμφωνα με τον ΠΑΟΥ.

Ο Οργανισμός είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο πως, αρχικά, η Βενεζουέλα επρόκειτο να λάβει 3,2 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 των κινεζικών φαρμακοβιομηχανιών Sinopharm και Sinovac.

Η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί συχνά αριθμούς για τους εμβολιασμούς, πάντως –σύμφωνα με τον ΠΑΟΥ– 3,3 εκατομμύρια πολίτες (το 11,62% του πληθυσμού) έχουν λάβει δύο δόσεις των εμβολίων που χορηγούνται στη χώρα: του ρωσικού Sputnik V και αυτού της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm.

Σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Το σχέδιο του Καράκας για την ανοσοποίηση έχει επικριθεί εξαιτίας της βραδείας εκτέλεσής του.

Μολαταύτα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως στόχος της είναι μέχρι τον Οκτώβριο να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, η χώρα έχει καταγράψει 4.115 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 340.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2, όμως οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται από εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας, διεθνείς οργανισμούς και την αντιπολίτευση, που τους θεωρούν υποτιμημένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα