back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα Χανιά υποδέχονται την «11χρονη αρχαία Αθηναία» Μύρτιδα

Διαβάστε επίσης

Η έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» θα φιλοξενηθεί στο χώρο του «Γιαλί Τζαμί», στα Χανιά, από τις 8 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021, με ελεύθερη είσοδο αναδεικνύοντας την επικοινωνία μεταξύ της επιστήμης και της τέχνης, ενώνοντας το χθες με το σήμερα.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, το Λιμενικό Ταμείο, τον πολιτιστικό φορέα του δήμου ΚEΠΠΕΔΗΧ και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, πλαισιώνεται με μια διαδικτυακή εκδήλωση και ένα χοροδρώμενο.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, με την έκθεση προβάλλεται ένα σημαντικό διεπιστημονικό επίτευγμα: το αναπλασμένο πρόσωπο της 11χρονης Αθηναίας, της Μύρτιδος, που υπήρξε, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ., στο μεγάλο Λοιμό των Αθηνών.

Η Μύρτις ανακαλύφθηκε το 1994-1995 κατά την διάρκεια των εργασιών για το μετρό της Αθήνας στον Κεραμεικό, σε ομαδικό τάφο και το 2010 υλοποιήθηκε η ανάπλαση του κρανίου και του προσώπου της από τον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη και τους συνεργάτες του.

«Η διάσημη, πλέον μικρή Αθηναία Μύρτις συνεχίζει να μεταφέρει το πάντα επίκαιρο μήνυμα κατά των πολέμων, της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας και να εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο κ. Παπαγρηγοράκης. «Οι επισκέπτες της εκθεσης θα γνωρίσουν τη συναρπαστική ιστορία της Μύρτιδος, τις προκλήσεις που ξεπέρασε, τις τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν, πώς ενέπνευσε επιστήμονες και καλλιτέχνες και την διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να αναγνωριστεί διεθνώς ως «φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ» να γίνει γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ και νόμισμα, ασημένιο πεντάευρο, από το Εθνικό Νομισματοκοπείο και την Τράπεζα Ελλάδος. Η Μύρτις έγινε, επίσης, πίνακας ζωγραφικής, επιτύμβια γλυπτή στήλη, ντοκιμαντέρ, ταινία animation κατά του Covid 19, θεατρικό έργο και ιστορικό λεύκωμα. Διδάσκεται στα σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποτελέσει το αντικείμενο επιστημονικών συνεδρίων».

Διαδικτυακή εκδήλωση

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, στις 18:00, τα Χανιά καλωσορίζουν την Μύρτιδα και τον κ. Παπαγρηγοράκη στον τόπο καταγωγής του, σε διαδικτυακή εκδήλωση με δυνατότητα ελεύθερης συμμετοχής μέσω της παρακάτω σύνδεσης:

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/98905927425?pwd=SGhZU2xSV05aRXZVVEZFRjdyZW9BUT09
Meeting ID: 989 0592 7425

Χοροδρώμενο «Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με την κρητική παράδοση»

Την Τετάρτη το απόγευμα ο Γιάννης Μεγαλακάκης παρουσιάζει ένα χοροδρώμενο με τον τίτλο : «Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με την κρητική παράδοση» και μιλάει πρόσωπο με πρόσωπο στην Μύρτιδα και την μυεί στην κρητική μουσικοχορευτική παράδοση με έναν χορό με αυτοσχεδιασμούς και πολλούς συμβολισμούς.

Το όνειρο για το Μουσείο της Μϋρτιδος

«Η δημιουργία του Μουσείου της Μύρτιδος, η Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη είναι ακόμα ένα πρόγραμμα – όραμα, που εκπονείται σε συνεργασία με τον καθηγητή Μανώλη Μαραβελάκη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, και τον διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Σοφοκλή Σωτηρίου» προσθέτει ο κ. Παπαγρηγοράκης. «Η αρχιτεκτονική μελέτη του ευρηματικού αρχιτέκτονα Πέτρου Ταβανιώτη είναι έτοιμη, είχαμε βρει και τον χώρο στο Άλσος Στράτου, ένα σχέδιο, ωστόσο, το οποίο δεν ευδοκίμησε και τώρα είμαστε σε αναζήτηση νέου χώρου. Θα επιχειρήσουμε να βρεθεί ένας χώρος σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και τα κτίρια που διαθέτει. Είναι πολύ συγκινητικό και σημαντικό για μένα πως έχουμε, για το Μουσείο, δωρεές 80 έργων τέχνης από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες καθώς και 2.000 βιβλία τέχνης από δωρεά του Μιχάλη Δουλγερίδη, διευθυντή συντήρησης έργων τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και δεκάδες αλλά δωρεά του Γιώργου Τζούρα, διευθυντή Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ».

Το ψηφιακό ωστόσο Μουσείο της Μύρτιδος είναι γεγονός. Δημιουργήθηκε από τον Jean-François Réveillard στον εικονικό κόσμο Second Life

«Η ιδέα ενός ψηφιακού Μουσείου της Μύρτιδος προέκυψε μετά την επιτυχία, σε διεθνές επίπεδο, του animation της Μύρτιδος κατά του Covid 19, και με δεδομένο τις εξελίξεις, που φέρνει η πανδημία σημειώνει ο κ. Παπαγρηγοράκης. «Το Ψηφιακό Μουσείο αναδεικνύει το μοναδικό ερευνητικό έργο γύρω από τη Μύρτιδα αλλά και τις μοναδικές ευκαιρίες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Η εικονική και η μεικτή πραγματικότητα, αλλά και το νέο δίκτυο 5G με τις εντυπωσιακές ταχύτητες συνδέονται αρμονικά στη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου της Μύρτιδος».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα