back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υεμένη: Πολύνεκρες μάχες στη Μαρίμπ

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 65 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες τις τελευταίες 48 ώρες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και τους σιίτες αντάρτες Χούθι στην επαρχία Μαρίμπ, στη βόρεια Υεμένη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του κυβερνητικού στρατού.

Η Μαρίμπ, το έσχατο οχυρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στον βορρά της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο Υεμένης, έχει μετατραπεί σε θέατρο σκληρών μαχών από τον Φεβρουάριο, όταν οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

«Στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων έχουμε 22 νεκρούς και 50 τραυματίες και στην πλευρά των Χούθι 43 νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες», διευκρίνισε ο αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι Χούθι πολύ σπάνια ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.

Αφού γενικεύθηκε η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη το 2014, με την έναρξη της επίθεσης ευρείας κλίμακας των Χούθι από τα οχυρά τους στον βορρά και την κατάληψη της πρωτεύουσας, της Σανάα, σχεδόν ολόκληρη η βόρεια Υεμένη έπεσε στα χέρια των ανταρτών. Τους τελευταίους μήνες, οι Χούθι συνεχίζουν πεισματικά την προσπάθειά τους για να αποσπάσουν τη Μαρίμπ από τα χέρια της κυβέρνησης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο πόλεμος στην Υεμένη προκαλεί αυτήν που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στην υφήλιο, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και μεγάλο μέρος του πληθυσμού στα πρόθυρα του λιμού.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα