back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αρ. Σερβετάλης: Ο Άγιος Νεκτάριος με το παράδειγμα του βίου του, μου έδειξε όχι μόνο πως να τον υποδυθώ αλλά και πως να συνδεθώ με την Ορθοδοξία και τον Θεό

Διαβάστε επίσης

«Ο άνθρωπος του Θεού» (Man of God), η πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη ταινία για ζωή του Αγίου Νεκταρίου, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την κοίμησή του (1846-1920), προβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Εστιάζει στη ζωή, στο φιλανθρωπικό και ποιμαντικό έργο του Αγίου Νεκταρίου, στα θαύματα που έκανε αλλά και στους διωγμούς και στις συκοφαντίες που υπέστη, ακολουθώντας τα βήματά του, τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του, μετά την εκδίωξή του από την Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Αίγινα.

Ο ταλαντούχος και πολυσχιδής ηθοποιός Άρης Σερβετάλης, επωμίστηκε τον πολύ δύσκολο ρόλο του ιδιαιτέρως αγαπητού στους Έλληνες Αγίου Νεκταρίου, του πιο πρόσφατου από τους μεγάλους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, με την ίδια ηρεμία, πραότητα και ωριμότητα που τον απολαμβάνουμε και στη μεγάλη οθόνη, αναφέρθηκε στις πτυχές του ρόλου που κλήθηκε να υποδυθεί, στις δυσκολίες του να καταφέρει να οδηγήσει το ρόλο στο δρόμο προς την αγιοσύνη αλλά και στην πνευματική σύνδεση που δημιούργησε με τον Άγιο Νεκτάριο, μελετώντας την προσωπικότητά του, μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

«Το ευτύχημα είναι ότι ο Άγιος Νεκτάριος είχε γράψει πολλά βιβλία, επομένως μέσα από αυτά προσπάθησα να μελετήσω το πνεύμα του. Είχε μια πολύ ταπεινή τοποθέτηση και μια πολύ ισχυρή σύνδεση με τον Θεό. Είχε εμπιστευτεί τη ζωή του και τον εαυτό του στο θέλημά Του. Όλα αυτά ήταν για εμένα ένας πολύ ισχυρός δρόμος για να δω πως αποκαλύπτεται ο εαυτός μου στην καθημερινότητα, μπαίνοντας σε μια τέτοια διαδικασία. Ο Άγιος, με το παράδειγμα του βίου του, μου έδειξε όχι μόνο πως να υποδυθώ τον ίδιο αλλά και πως να συνδεθώ με την Ορθοδοξία και τον Θεό», ανέφερε.

Η προσωπική σχέση του Άρη Σερβετάλη με την Ορθοδοξία και τον Θεό είναι «μια συνεχώς καλλιεργούμενη επαφή», όπως χαρακτηριστικά την περιέγραψε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι δεν προσπάθησε να υποδυθεί τον Άγιο Νεκτάριο έχοντας στο νου του αν αποσπάσει θετικά σχόλια η ερμηνεία του.

«Μπαίνω σε μια διαδικασία ερμηνείας όπως εγώ αισθάνομαι αυτή τη σχέση με τον χαρακτήρα που αναπτύσσεται μέσα από τη μελέτη ή από τη διαδικασία της πρόβας και των γυρισμάτων. Σε κάποιους θα αρέσει και σε κάποιους άλλους όχι. Μέσα από το βίο του Αγίου Νεκταρίου, αντιλαμβανόμαστε πως δεν χρειάζεται να αρέσουμε στους ανθρώπους αλλά στον Θεό, επομένως όλες μας οι πράξεις έχουν αυτό ως απώτερο στόχο. Αυτό ήταν και το κριτήριο του Αγίου. Δεν στηριζόταν στην ανθρωπαρέσκεια, έμπαινε στη διαδικασία να ακολουθεί το δρόμο του Θεού, παρά τις δυσκολίες που συναντούσε. Άλλωστε, τα εμπόδια ισχυροποιούν την πίστη, επομένως ο Άγιος Νεκτάριος ήταν πρωταθλητής σε αυτό».

Επίσης, υπογράμμισε τη σημαντική βοήθεια και καθοδήγηση της Yelena Popovic που υπογράφει τη σκηνοθεσία της ταινίας και η οποία, όπως είπε, του έδωσε το ”χώρο” που χρειαζόταν προκειμένου να ”ξεδιπλώσει” το ρόλο του και να μπει στην ιστορία ως θεατής.

«Κατάφερε να δημιουργήσει μια απλή ταινία η οποία αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που αγίασε μέσα από τις επιλογές του, την πίστη και τον αγώνα που έκανε στη ζωή του».

Μάλιστα, αποκάλυψε πως όταν του προτάθηκε ο ρόλος του Αγίου Νεκταρίου, ήταν αρχικά διστακτικός.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν λίγο διστακτική, δεν απάντησα αμέσως. Έπρεπε να καταλαγιάσει μέσα μου η σκέψη. Ήθελα να δω αν θα μπορώ να ανταπεξέλθω. Όμως, στη συνέχεια μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία της πίστης και λες ότι εγώ θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ και από εκεί και πέρα, θα βοηθήσει και ο Άγιος».

Ο Άρης Σερβετάλης, μίλησε και για την τραγωδία του Ευριπίδη «Ορέστης» στην οποία πρωταγωνιστεί, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, και η οποία συνεχίζει την πορεία της με επιλεγμένες παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής και ολοκληρώνει τον κύκλο της στις 4 και 5 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, λέγοντας: «Ταξιδέψαμε ανά την Ελλάδα και είναι εξαιρετική η ανταπόκριση του κοινού. Υπάρχει ένας πολύ ωραίος διάλογος ανάμεσα στην παράσταση και στον θεατή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα