back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εικόνες ντροπής σε φάρμα της Νάξου – Καταγγελία από τουρίστες

Διαβάστε επίσης

Οι αποτρόπαιες εικόνες των νεκρών και αποστεωμένων αγελάδων σε κτήμα της Νάξου, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Φιλοζωική οργάνωση του νησιού αναδεικνύουν το διαχρονικό πρόβλημα κακοποίησης στην ελληνική επαρχία παραγωγικών και κατοικίδιων ζώων. Βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες καθιστούν ανεφάρμοστη την όποια νομοθεσία και σοκάρουν τους τουρίστες.

Το περιστατικό

Μετά από καταγγελία τουριστών τα μέλη της φιλοζωικής Νάξου μετέβησαν στο συγκεκριμένο κτήμα και όπως περιγράφουν οι εικόνες ντροπής που αντίκρισαν ήταν σοκαριστικές, ζώα σε τραγική κατάσταση, υποσιτισμένα , κουφάρια ζώων νεκρών δεμένα δίπλα σε ζωντανά, νερά εξαιρετικά βρώμικα 4 ζώα ήταν ζωντανά ,3 αγελάδες και ένας ταύρος ενώ η μια αγελάδα απεβίωσε λίγες μέρες μετά. Η αστυνομία ενήργησε άμεσα και σχηματίστηκε δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη. Τα ζώα κατασχέθηκαν και φυλάσσονται προσωρινά σε χώρο όπου τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και καλής μεταχείρισης.

«Δεχόμαστε πολλές καταγγελίες από τουρίστες τη περίοδο του καλοκαιριού», θα πει στον Αθήνα 9.84, η Μαρία Γκίκα από την Φιλοζωική Νάξου. «Ζητάμε πάντα φωτογραφίες και στίγμα χάρτη ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τη καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα αν κρίνουμε ότι η υπόθεση πρέπει να φτάσει εκεί. Τώρα για το εν λόγω περιστατικό αναμένουμε την απόφαση της εισαγγελίας για την οριστική επιμέλεια των ζώων, τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν σε δικό μας χώρο. Ψάχνουμε φιλοξενίες ή και υιοθεσία από ανθρώπους που θα τα σεβαστούν, που έχουν γνώση να τα φροντίσουν και το κατάλληλο χώρο. Είναι 2 αγελάδες και ένας νεαρός ταύρος. Είναι πολύ σημαντική βοήθεια και αυτή για εμάς».

Αν ενδιαφέρεστε για φιλοξενία ή υιοθεσία των συγκεκριμένων ζώων μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω viber στο 6956133929

Κακοποίηση και κτηνοτροφία

«Κακοποιήσεις ζώων γίνονται όπως σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα είδη ζώων και στη Νάξο. Σε παραγωγικά, κατοικίδια και στην άγρια ζωή. Παστούρωμα και άθλιες συνθήκες στις φάρμες. Βαρελόσκυλα και δηλητήρια. Παράνομο κυνήγι, ξόβεργες στα άγρια είδη στεριάς και θανατώσεις στη θαλάσσια ζωή (χελώνες δελφίνια κτλ )», τονίζει η κα Γκίκα. «Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που ασχολείται με τη προστασία των ζώων στη Νάξο και περιλαμβάνει και ντόπιους, ωστόσο, οι παραδόσεις εδώ είναι βαθιά ριζωμένες και χρειάζεσαι παρά πολύ δουλειά, εκπαίδευση και πείσμα για να αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζει η νοοτροπία και η συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα».

«Δεδομένου ότι το νησί ζει και από τη κτηνοτροφία, είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά σε αυτό το τομέα, να επέμβουμε» επισημαίνει η κα Γκίκα. «Αν και υπάρχουν κτηνοτροφικές φάρμες οι οποίες λειτουργούν με τις σωστές συνθήκες για τα ζώα, στις περισσότερες φάρμες, δυναμικότητας 30 – 40 ζώων, τα ζώα ζουν σε άθλιες συνθήκες δεμένα ή ελεύθερα, στάσιμα, μαζί με τα κόπρανά τους, χωρίς προστασία από τον ήλιο ή τη βροχή. Παράλληλα η κτηνοτροφία της αγελάδας αυξάνεται συνεχώς στο νησί λόγω της αυξημένης ζήτησης του τυριού ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την πολιτεία».

Φιλοζωική Εταιρεία Νάξου

Η Φιλοζωική Νάξου ξεκίνησε τις δραστηριότητες της, πριν περίπου 15 χρόνια από 2 γυναίκες όχι Ελληνίδες, που ζούσαν στο νησί, εστιάζοντας στο φαινόμενο των βαρελόσκυλων. Σήμερα την διαχειρίζονται 5 γυναίκες Ελληνίδες και ξένες ενώ βοηθούν και 10, 12, ακόμα, άτομα.

«Αυτό που έχουμε ανάγκες είναι η οικονομική στήριξη καθώς τα ζώα που φροντίζουμε είναι πολλά και αυξάνονται συνεχώς είμαστε όλοι εθελοντές και λίγοι. Ευπρόσδεκτες είναι και οι δωρεές σε υλικά και τροφές ωστόσο η μεγάλη πληγή όλων των φιλοζωικών είναι τα έξοδα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ζώων», υπογραμμίζει η κα Γκίκα.

Όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει:

  • Τράπεζα Πειραιώς: IBAN: GR5901727050005705029040445
    ΚΩΔΙΚΟΣ BIC/SWIFT: PIRBGRAAXXX
  • Λογαριασμός PayPal: NAWS PayPal: [email protected]

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα