back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προστασία των παιδιών σε αθλητικούς χώρους και κατασκηνώσεις

Διαβάστε επίσης

Με σύνθημα «η προστασία των παιδιών δεν θέλει μαγικά. Θέλει δράση!» εξελίσσεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η καμπάνια  για την καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης, με τίτλο «Στη Γη των ανθρώπων, χωρίς κακοποίηση», που πραγματοποιεί η οργάνωση παιδικής προστασίας Terre des hommes Ηellas – Γη των ανθρώπων (Tdh).

Στόχος της καμπάνιας, που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Keeping Children Safe in Sports» είναι η  ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των γονιών ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στις αρμόδιες αρχές και να θεσμοθετηθούν πρωτόκολλα και πολιτικές διασφάλισης των παιδιών σε χώρους άθλησης και διασκέδασης των παιδιών.

Το πρόγραμμα  «Keeping Children Safe in Sports»

Το πρόγραμμα «Keeping Children Safe in Sports» βοηθάει  αθλητικούς συλλόγους και παιδικές κατασκηνώσεις να λάβουν όλα τα μέτρα που θα μειώσουν τον κίνδυνο κακοποίησης στο πλαίσιο λειτουργίας τους και υλοποιείται μέχρι στιγμής σε 20 κατασκηνώσεις σε όλη την Ελλάδα.

«Βασική αρχή του προγράμματος  είναι το γεγονός ότι η προστασία των παιδιών αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση όλων των ενηλίκων», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη συνηγορίας ευάλωτων ομάδων και επικοινωνίας της Terre des hommes στην Ελλάδα, Μελίνα Σπαθάρη. «Σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού πρέπει να παρέχουμε στα παιδιά ένα ασφαλές πλαίσιο για να κάνουν ανενόχλητα τις δραστηριότητες τους είτε είναι ψυχαγωγία είτε αθλητισμός. Δυστυχώς και μετά τα τελευταία σκάνδαλα στο χώρο του θεάματος και του αθλητισμού βλέπουμε πως τα παιδιά δεν προστατεύονται επαρκώς. Η απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία τους είναι να θεσπίζονται συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές και  πρωτόκολλα που ρυθμίζουν τόσο τις εργασιακές σχέσεις του κάθε επαγγελματία, που έρχεται σε επαφή  με τα παιδιά όσο τους κανόνες που θα αποτρέπουν την εμφάνιση επίδοξων κακοποιητών στους χώρους αυτούς».

Το πρόγραμμα  «Keeping Children Safe in Sports», το οποίο υλοποιείται από το 2019 εστιάζει σε τέσσερα σημεία: 

  • τη θέσπιση πολιτικών διασφάλισης παιδιού (μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης),
  • την εκπαίδευση των επαγγελματιών, που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά όπως, ομαδάρχες γυμναστές κλπ,
  • την ενδυνάμωση των ίδιων των παιδιών και
  • την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών.

Το 70-85% των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί, γνωρίζουν τον δράστη ενώ το 1/3 των κακοποιημένων παιδιών δε μιλάει ποτέ σε κανέναν για ό,τι συνέβη.

Ενδυνάμωση των παιδιών

Στο πρόγραμμα «Keeping Children Safe in Sports», μέσα από κατάλληλες για την παιδική ηλικία δράσεις και με βασικό σύνθημα το «Πες ΟΧΙ, Φύγε, Μίλα», η οργάνωση παιδικής προστασίας Terre des hommes Ηellas – Γη των ανθρώπων (Tdh) εκπαιδεύει τα παιδιά να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό άγγιγμα και τα μέρη του σώματος στα οποία επιτρέπεται να τα αγγίζει ένας ενήλικας. Επίσης, πώς να αναγνωρίζουν επικίνδυνες καταστάσεις, τι να κάνουν αν τα ίδια ή κάποιο άλλο παιδί υφίσταται εκφοβισμό, αλλά και πώς να εντοπίζουν άτομα με τα οποία θα μπορούσαν να μοιραστούν μια ανησυχία τους. Όλα αυτά μέσα από διαδραστικές και βιωματικές ασκήσεις, ζωγραφική, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες που τα εμπλέκουν ενεργά στη διαδικασία.

Εκπαίδευση  επαγγελματιών

Την ανάγκη εκπαίδευσης των επαγγελματιών. που ασχολούνται με παιδιά επεσήμανε η κα Σπαθάρη, τονίζοντας ότι στα εκπαιδευτικά προγράμματα για την παιδική προστασία της Terre des hommes, οι επαγγελματίες εκπαιδεύονται ώστε να εντοπίζουν τα σημάδια της κακοποίησης πιθανόν από την οικογένεια του, πως πρέπει να συμπεριφερθούν σε ένα παιδί που τους αποκαλύπτει κακοποίηση είτε άμεσα είτε έμμεσα,  πώς και που να αναφέρουν το περιστατικό, εκπαιδεύονται στις αρχές της εμπιστευτικότητας και ότι είναι υποχρεωμένοι νομικά να καταγγέλλουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

Πιστοποίηση «Περιβάλλον Ασφαλές για Παιδιά (Child Safe Environment)

«Οι κατασκηνώσεις που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και θα δεσμεύονται να προστατεύσουν ουσιαστικά τα παιδιά με επιστημονικές και αξιόπιστες πολιτικές και πρωτόκολλα, θα λάβουν από την οργάνωση την πιστοποίηση «Περιβάλλον Ασφαλές για τα Παιδιά», με την οποία, οι γονείς θα μπορούν να ξέρουν ότι ο χώρος που θα εμπιστευτούν τα  παιδιά τους είναι ασφαλής», προσθέτει η κα Σπαθάρη. «Για το λογότυπο αυτής της πιστοποίησης πραγματοποιούμε ένα διαγωνισμό για παιδιά, που διοργανώνουμε έως τις 25 Αυγούστου. Η ζωγραφιά του νικητή ή της νικήτριας θα κοσμεί το σήμα ενώ θα κερδίσει και ένα ταμπλετ».

Ο διαγωνισμός εώς τις 25 Αυγούστου 2021

Περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και οι όροι του διαγωνισμού εδώ

To πρόγραμμα της Tdh «Keeping Children Safe in Sports» υλοποιείται στην Ελλάδα και τη Ρουμανία και υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα της ΕΕ «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια».

Καλλιόπη Ασλανίδου

Πόσο φιλική στους ανήλικους είναι η ελληνική δικαιοσύνη; 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα