back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώσεις οικισμών – Τεράστιες καταστροφές

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες μετά από μία ακόμη πολύ δύσκολη νύχτα. Τεράστιες καταστροφές, εκκενώνονται οικισμοί.

«Εκκενώνονται οι Κεχριές, είχαμε αναζωπύρωση και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη ζώνη αυτή. Έχουμε μεγάλα μέτωπα βόρεια των χωριών Κουρκουλών και Σκεπαστής, η φωτιά απειλεί το ανατολικό τμήμα του Μαντουδίου, μια περιοχή με τουριστική κίνηση αυτή την περίοδο. Επίσης, έχουμε ένα μέτωπο στα σύνορα του Δήμου με την Ιστιαία- Αιδηψού», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, μιλώντας στην Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Όπως είπε: «οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, είναι αυξημένες αλλά τηρουμένων των αναλογιών των μετώπων που έχουν ξεφύγει, δεν είναι αρκετές οι δυνάμεις αυτές. Είναι πιο κρίσιμη η σημερινή μέρα. Εάν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις, να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ίσως να μην έχουμε επιλογή να περιορίσουμε τη ζημιά που θα προκληθεί, ειδικά στο ανατολικό μέτωπο».

Παράλληλα τόνισε ότι «αν περάσει η φωτιά σε συμπαγές δάσος, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα κι αν κινηθεί η φωτιά προς το Αιγαίο πέλαγος θα απειλήσει πολλούς οικισμούς. Αυτή τη στιγμή, έχουν εκκενωθεί περίπου δέκα οικισμοί, χωριά και μικρότεροι οικισμοί και δυστυχώς αυξάνεται ο αριθμός αντί να μειωθεί. Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις για τις ζημιές, μιλάνε για 150 με 200 σπίτια».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Newsroom Aθήνα 9.84, AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα