back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε πύρινο κλοιό η χώρα- Αναζωπύρωση στην Αρχαία Ολυμπία – Τουλάχιστον 3 μέτωπα στην Εύβοια – 9 κοινότητες εκκενώθηκαν στην Μέλπεια

Διαβάστε επίσης

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν επί ώρες για την κατάσβεσή της.

Πριν από λίγο, στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 για να εκκενωθούν οι οικισμοί Διαβολίτσι και Άνω-Κάτω Μέλπεια. Νωρίτερα εκκενώθηκαν οκτώ ακόμα κοινότητες του δήμου, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για τη Δήλιζα, Πεύκες, ‘Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα, Βίλλια και Χελιδόνι – τιτάνιες οι προσπάθειες να μην εισέλθει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο.

Δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας κάτοικος φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών. Και οι δύο κάτοικοι παραμένουν στο κέντρο υγείας, όπου τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες.

Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Μέλπεια Μεσσηνίας – Έχουν εκκενωθεί συνολικά εννέα κοινότητες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στην Μεσσηνία, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή για τη εκκένωση των κοινοτήτων Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια.

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Καρνάσι, ώστε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, προς κατοικημένη περιοχή.

Στο μεταξύ, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά, εκτός από τις κοινότητες Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια, έχουν εκκενωθεί άλλες έξι και συγκεκριμένα οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

Τουλάχιστον 3 τα μέτωπα στην Εύβοια

Στην Εύβοια, τουλάχιστον 3 τα μέτωπα της φωτιάς – στραμμένα τα βλέμματα στα χωριά Κεχριές, που έχει εκκενωθεί, και Δάφνη. Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν και τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννης.

Στη Δάφνη και τις Κεχριές δίδεται μία πραγματική μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς.

«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, και, όπως διευκρινίζει, «με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».

Από την ίδια πλευρά τη φωτιάς δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα.

Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες.

«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο. Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κελαϊδίτης και προσθέτει πως «αν ξεφύγει από εκεί κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει».

Την τελευταία ώρα, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του χωριού Σκεπαστή και προς Αμέλαντες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μένεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος.

Από χθες η φωτιά πέρασε από το μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και τον Δρυμώνα και ακολούθησε δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε βόρεια φτάνοντας στην πευκόφυτη κορυφή του βουνού και συνεχίζει με κατεύθυνση το πευκοδάσος ανάμεσα στα χωριά Κοκκινομηλιά και Κεράσια.

Το άλλο μέτωπο κινήθηκε δυτικά από το χωριό Δρυμώνας και ενώθηκε με το μέτωπο φωτιάς που κινήθηκε βόρεια από το χωριό Καλαμούδι και -ως ένα μεγάλο μέτωπο πλέον- πήρε κατεύθυνση δυτική και βόρειοδυτική προς τα χωριά Κούλουροι και Μαρούλι των οποίων έχει διαταχθεί από χθες η εκκένωση τους.

Ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνας και Κούλουροι υπάρχει ένα ρέμα και από χθες μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Στερεάς σε συνεργασία με κατοίκους προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά.

«Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε σε εκείνο το σημείο γιατί είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε αυτή τη φάση», υπογραμμίζει ο Γ. Κελαϊδίτης σημειώνοντας συγχρόνως πως «οι φλόγες δεν πλησιάζονται στην περιοχή του Δρυμώνα και βορειότερα. Είναι τεράστιες και ανεξέλεγκτες. Αν μας ξεφύγει η φωτιά από αυτά τα σημεία είναι πολύ δύσκολο να την συγκρατήσουμε πριν φτάσει στη θάλασσα. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη».

Την ίδια στιγμή δεν τελειώνει και ο πονοκέφαλος με τις αναζωπυρώσεις μέσα στην τεράστια έκταση που έχει γίνει στάχτη. Πολλές από αυτές είναι επικίνδυνες καθώς βρίσκονται κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές με συνέπεια πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν από σπίτι σε σπίτι για να προλάβουν τις καταστροφές.

«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση». Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».

«Οι Ροβιές έγιναν παρανάλωμα. Ένα χάος είναι εδώ. Είναι τεράστια η φωτιά και παραμένει ανεξέλεγκτη. Έχουν καεί σπίτια, η καταμέτρηση των ζημιών θα γίνει μετά από μέρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κεχριών Εύβοιας, Στράτος Κουζουβουνάς,

Μιλώντας στον σταθμό της πόλης τόνισε ότι «η κατάσταση είναι λυπητερή, χάλια. Είναι τόσο μεγάλη η φωτιά, που δεν επαρκούν τα εναέρια που ήρθαν και καθυστερημένα. Εάν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις, δε γίνεται τίποτα. Δεν έχουμε θέμα με τους ανθρώπους, είναι ασφαλείς. Προληπτικά από την ευρύτερη περιοχή κάτοικοι αποχωρούν».

«Oι δυνάμεις της πυροσβεστικής, είναι αυξημένες αλλά τηρουμένων των αναλογιών των μετώπων που έχουν ξεφύγει, δεν είναι αρκετές οι δυνάμεις αυτές. Είναι πιο κρίσιμη η σημερινή μέρα. Εάν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις, να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ίσως να μην έχουμε επιλογή να περιορίσουμε τη ζημιά που θα προκληθεί, ειδικά στο ανατολικό μέτωπο» δήλωσε νωρίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, μιλώντας στην Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν και άλλα χωριά στην Εύβοια και στην Ολυμπία, όπου πρόκειται για ένα πραγματικά εφιαλτικό σκηνικό.

Για ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία που συνεχίζεται με στόχο τον περιορισμό της πυρκαγιάς, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος βρίσκεται από χθες στην περιοχή.

«Έχουμε αναζωπύρωση κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης, υπάρχει φωτιά που κατευθύνεται βορειοανατολικά και μάλλον είναι ανεξέλεγκτη», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Όπως είπε ο ίδιος: «εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η επίγεια και εναέρια δύναμη της Πυροσβεστικής για να μη φτάσει η φωτιά σε οικισμούς. Έχουμε μέτωπο φωτιάς 15 χλμ. Έχουν εκκενωθεί ήδη πολλοί οικισμοί. Θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις».

Κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πυρόπληκτες περιοχές της Αχαΐας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι πυρόπληκτες περιοχές της Αχαΐας, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για τις κοινότητες Ελεκίστρας και Σουλίου, του Δήμου Πατρέων, τις κοινότητες Ζήριας, Καμαρών και Λόγγου, του Δήμου Αιγιάλειας και τις κοινότητες Δροσιάς και Σκιαδά, του Δήμου Ερυμάνθου.

Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, που εισηγήθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από σχετικό αίτημα των δήμων, αποσκοπεί, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 28 και 31 Ιουλίου». Σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης των πυρκαγιών».

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα