back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη θα διερευνηθούν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα, καθώς και αναφορά δικηγόρου με την οποία θέτει μία σειρά ερωτημάτων, όπως το εάν ξεκίνησε η φωτιά από μετασχηματιστή, εάν δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης, και το εάν είναι συμβατό για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού.

Την περαιτέρω ενεργοποίηση και συνδρομή του στρατού στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας στη χώρα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απόφαση που ελήφθη κατά την πρωινή ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, o οποίος θα μεταβεί στις πυρόκληκτες περιοχές της Ηλείας. Στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ώρες απόλυτης αγωνίας για τις δύο περιοχές. Στην Εύβοια, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δημοτική Κοινότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας. Στην περιοχή έχουν εκκενωθεί συνολικά 13 οικισμοί. Τα ξημερώματα εκκενώθηκαν Αμέλαντες και Κεραμειά, νωρίτερα εντολή για εκκένωση στις Κεχριές. Ήδη έχει εκκενωθεί η Σκεπαστή, όπου υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση. Ακόμη ένα ενεργό μέτωπο καίει στη Δάφνη, ωστόσο δεν απειλείται ο οικισμός.

Την ίδια ώρα, εκκενώσεις οικισμών υπήρξαν σε Ηλεία και Αρχαία Ολυμπία. Πριν από λίγο μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης για την ευρύτερη περιοχή Χελιδονίου. “Γίνεται προσπάθεια η φωτιά να περιοριστεί και να οριοθετηθεί ώστε να μην εισέλθει στον αρχαιολογικό χώρο και στην πόλη”, δήλωσε νωρίτερα από την Αρχαία Ολυμπία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Για 7 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο σημείο, σχεδόν ταυτόχρονα, έκανε λόγο χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αφήνοντας υπόνοιες για εμπρησμό.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν νωρίτερα και στη Μέλπεια, του Δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Το κύριο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή Διαβολίτσι. Καλύτερη εικόνα παρουσίαζαν το πρωί οι πυρκαγιές στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία. Δύο αεροσκάφη επιχειρούν στη χώρα μας από τη Σουηδία – το απόγευμα φθάνουν και 81 Γάλλοι πυροσβέστες.

Στο μεταξύ, τις πληγές τους μετρούν και οι κάτοικοι στη Βαρυμπόμπη – σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ο Δήμος Αχαρνών. Ελεγχόμενη είναι η διέλευση των οχημάτων των μόνιμων κατοίκων στην περιοχή.

Την πρώτη οικονομική βοήθεια προς τις πυρόπληκτες περιοχές ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ, Μάκης Βορίδης. Προανήγγειλε τη μεταφορά ποσού 60.000 ευρώ στον Δήμο Αχαρνών, 60.000 ευρώ στον Δήμο Κηφισίας και 30.000 ευρώ στον Δήμο Διονύσου. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι θα διατεθεί το ποσό των 600 ευρώ έως 6000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των πυρόπληκτων και έως 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, “προκειμένου”, όπως είπε, “στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη στεγαστική συνδρομή εκείνων που έχασαν τα σπίτια τους”.

Κάλεσμα για τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας για τις πυρόπληκτες οικογένειες απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Τα τρόφιμα και ό,τι άλλο μπορεί να προσφερθεί συγκεντρώνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:30 το πρωί έως και τις 2:30 μμ στην Κεντρική Αποθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στην οδό Άστρους 111-113, στον Κολωνό και στα Κεντρικά Γραφεία στην οδό Λυκαβηττού 1, στο Κολωνάκι. Λειτουργία γραμμής ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης προς τους πληγέντες στο 10306.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4 προβλέπεται και για σήμερα σε πολλές περιοχές σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ έγινε αισθητή, περίπου στις 11:50 σήμερα το πρωί, στον Πύργο και σε άλλες περιοχές της Ηλείας. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 9 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά του Πύργου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 26 χιλιόμετρα.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού ανακοίνωσε η ΕΜΥ. Από αύριο αναμένεται λήξη του καύσωνα στις περισσότερες περιοχές και επικράτηση ενισχυμένων ανέμων και τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο από τη Δευτέρα και έως την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Ανοιχτές οι τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων, για την προστασία ευάλωτων πολιτών σε Νέο Κόσμο, Κολοκυνθού και Λαμπρινή.

Στο μέτωπο της πανδημίας, 2.856 τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, εκ των οποίων 830 στην Αττική και 260 στη Θεσσαλονίκη – 192 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι – 16 κατέληξαν.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο: Οι Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου μίλησαν για το ενδεχόμενο να έχουμε δύο Ελληνίδες στο βάθρο στο επι κοντώ γυναικών που ξεκινάει σήμερα λίγα λεπτά μετά τη 1:00 μμ. Ας τις ακούσουμε…

Και o καιρός: Στα ύψη και σήμερα ο υδράργυρος στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 43 βαθμούς Κελσίου – 37 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα